ROIMA AKATEMIA
Tehokas liiketoimintatavoitteiden mukainen logistiikan suunnittelu
Kokonaisvaltainen liiketoiminnan suunnittelu ja logistiikka
Yrityksen kehittäminen vaatii, että strategiset tavoitteet saadaan jalkautettua tehokkaasti operatiiviselle tasolle. Strategisten tavoitteiden suorittaminen käytännössä ei ole helppoa ja yritykset usein huomaavat, että toteumat ja ennusteet poikkeavat tehdyistä suunnitelmista. Kokonaisvaltainen liiketoiminnan suunnittelu (Integrated Business Planning, IBP) on kehitetty ratkaisemaan tämä ongelma yhteisöllisellä lähestymistavalla, joka elää strategisista tavoitteista aina tuotannon hienosuunnittelun tasolle. IBP:n ydinajatuksena on linkittää toimitusketju yrityksen liiketoimintastrategian kanssa ja tarkoituksena on tehdä operaatioiden hallintaa ja liiketoimintasuunnittelua liiketoimintavoittoon perustuen.
Tyypillinen suunnittelun järjestelmäkenttä on esitetty alla olevassa kuvassa. Tyypillisesti järjestelmien lukumäärä on varsin suuri ja IBP:n edellyttämän yhteistyön sekä läpinäkyvyyden saavuttaminen on hankalaa. Matkalla kohti täydellistä IBP:tä yritykset usein etsivätkin alustoja, joilla voidaan tehdä suunnittelua useammalla tasolla. Ideaalitilanteessa olisi vain yksi alusta, jonka päällä koko IBP-prosessi voitaisiin viedä läpi.

IBP:n kokonaisvaltainen lähestymistapa auttaa suunnittelumaan paremmin monella eri tavalla, mutta yksi erityisen mielenkiintoinen alue on logistiikka, koska se yhdistää toimittajat, yrityksen omat toiminnot sekä asiakkaat. Tässä artikkelissa keskitymme nimenomaan logistiikan suunnitteluun.
Tämän artikkelin lisäksi lisää tietoa suunnittelusta ja logistiikasta löytyy seuraavista lähteistä:
• Logistiikan suunnittelulla tehokuutta toimitusketjuun
• Kokonaisvaltainen liiketoiminnan suunnittelu
• Sisälogistiikka (WMS)
• Roima Control Tower
Päivä logistiikan suunnittelijana
Logistiikan suunnittelu on prosessi, jossa pitää kerätä informaatiota ja tehdä päätöksiä tietoon perustuen, jotta oikeat tavarat ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Nykyään ei riitä, että suunnitelmia päivitettäisiin kerran päivässä tai viikossa. Ketterät logistiikan menetelmät ovat käytännössä pakollisia, sillä poikkeamia ja häiriöitä tapahtuu joka tapauksessa. Niiden vaikutukset voivat myös potentiaalisesti olla isoja. Tämä tarkoittaa, että logistiikan poikkeamat voivat johtaa häiriöihin koko arvoketjussa. Siksi logistiikan suunnitelmien tuleekin pystyä reagoimaan muutoksiin, jotta tuotanto etenee tehokkaasti. Alla on esitettynä liiketoimintatavoitteita, jotka ohjaavat logistiikan suunnittelijaa.

Kustannusten alentaminen ja tehokkuuden parantaminen on ilmeisin tavoite. Reittien pituuden minimointi ja resurssien tehokas käyttö reittejä optimoimalla johtaa tähän tavoitteeseen. Tämä sisältää myös optimaalisen kapasiteetin käyttämisen, joka linkittyy suoraan varastojen optimointiin ja tuotannon suunnitteluun. Kun nämä yhdistetään muiden logistiikan ratkaisujen kuten sisälogistiikan (Warehouse Management) ja logistiikan seurannan Control Towerin avulla, saadaan todella hyvä näkyvyys materiaalivirtaan.
Kun reittejä optimoidaan, suunnittelijan täytyy pitää huoli siitä, että asiakkaat ovat tyytyväisiä. Tähän liittyen on olemassa paljon erilaisia käytäntöjä sekä palvelusopimuksia, jotka tulee huomioida. Tämä korostuu entisestään, koska erinomaisesta asiakastyytyväisyydestä on tulossa yhä tärkeämpi myyntivaltti.
Turvallisuus on myös tärkeä osa logistiikan käytännön suunnittelua. Logistiikan ympärillä on olemassa paljon erilaisia säännöksiä kuten kuljettajien lepoaika ja vaarallisten aineiden kuljetus. Kaikki nämä pitää huomioida suunnitelmassa, jotta suunnitelma voidaan oikeasti toteuttaa.
Korkeammalla tasolla, logistiikkasuunnitelmat ovat suuressa roolissa, kun puhutaan resurssien käyttöasteesta. Oikeiden tavaroiden saaminen oikeaan paikkaan oikeaan aikaan on hyvin olennaista, jotta resurssien käyttöaste voidaan pitää korkealla. Tämä yhdistyy myös varastotasojen optimointiin. Kun tämä tehdään oikein, hyvä logistiikka voi alentaa yrityksen käyttöpääoman määrää ja parantaa palveluaikoja. Lisää tietoja varastojen optimoinnista Sisälogistiikan webinaarista.
Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, suunnitelmissa pitää ottaa huomioon, että suunnitelmat voidaan toteuttaa kestävästi. Kasvihuonekaasupäästöjä halutaan vähentää ja tämä voisi myös vaikuttaa yrityksen tuottavuuteen vähentyneiden hiiliverojen muodossa.
Kuten voimme helposti kuvitella, logistiikan suunnittelusta tulee nopeasti hyvin monimutkaista, kun huomioidaan kaikki yllä olevat tavoitteet sekä säännöt. Tämä tarkoittaa sitä, että tehokkaasta manuaalisesta suunnittelusta tulee mahdotonta. Klassinen esimerkki logistiikan suunnittelun perimmäisestä monimutkaisuudesta on Kauppamatkustajan ongelma. Brute-force ratkaisu maailman nopeimmalla supertietokoneella ongelmaan 26 kaupungilla kestäisi yli vuoden.
Logistiikan suunnittelun tasot
Logistiikan suunnittelua, kuten mikä tahansa muukin toimitusketjun suunnittelua, suoritetaan monella eri tasolla. Kaikki lähtee strategiselta tasolta, jossa yrityksen ylin johto suunnittelee esimerkiksi verkoston rakennetta ja uusien varastojen avaamista tulevina vuosina. Strategisessa työssä on olennaista käyttää skenaarioita, joiden tukemana päätöksiä voidaan tehdä. Taktista suunnittelua tehdään tyypillisesti viikkoja/kuukausia etukäteen ja siinä painopiste on kapasiteettiin liittyvissä päätöksissä kuten pullonkauloissa, työvoimatarpeissa sekä staattisten taktisten reittien suunnittelussa.

Operatiivisella tasolla suunnittelun pääpaino on kuljetussuunnitelmien laadinnassa (reittien rakentaminen, resurssien allokointi), suunnitelman laittaminen käytäntöön sekä varastojen toimintojen suunnittelu (lastaussuunnitelmat, lastaavien henkilöstön työvuorot). Saman päivän operaatioissa, suunnittelija seuraa suunnitelman toteutumista sekä muokkaa suunnitelmia ilmenevien häiriöiden mukaan. Kartat ja GPS signaalit visualisoivat tilanteen ja suunnittelija pystyy seuraamaan tilannetta reaaliajassa.
Roima & DELMIA Quintiq Logistics planner
Logistiikan suunnitteluongelman hallinta kokonaisuudessaan yhdellä alustalla on iso haaste. DELMIA Quintiq Logistics Planner tarjoaa kokonaisvaltaisen ratkaisun suunnitelmien laadintaan ja hallintaan kaikilla suunnittelutasoilla. Kuten yllä tuotiin ilmi, logistiikkaan liittyy paljon erilaisia sääntöjä ja käytäntöjä, jotka pitää pystyä mallintamaan järjestelmään, jotta syntyy laadukkaita ja toteutuskelpoisia suunnitelmia. DELMIA Quintiq tarjoaa alustan, joka on hyvin kattavasti muokattavissa ja näin ollen kaikkien erilaisten liiketoimintasääntöjen huomioiminen pystytään tekemään helposti ilman uutta ohjelmistokehitystä.
DELMIA Quintiq Logistics Planner on rakennettu KPI-pohjaista suunnittelua ajatellen, koska oikeat KPI-mittarit ovat avain hyviin suunnitelmiin. KPI-mittareiden hyvä näkyvyys ja reaaliaikaisuus auttaa suunnittelijaa arvioimaan erilaisten suunnittelupäätösten vaikutusta. DELMIA Quintiq sisältää myös useita maailmanennätyksiä rikkoneen optimointikoneen, joka auttaa suunnittelijaa saavuttamaan parhaat mahdolliset tulokset.
Useiden vuosien aikana Roiman asiantuntiajt ovat saaneet syvän ja kattavan ymmärryksen logistiikan suunnittelun haasteista sekä ratkaisuista. Ensimmäisen ja viimeisen kilometrin sekä linjaston suunnittelu on meille tuttua. Lisää tietoja logistiikan suunnittelusta löydät Roiman webinaarista Logistiikan suunnittelulla tehokuutta toimitusketjuun.
Parhaat suunnitelmat tarvitsevat myös ajantasaista palautetta operaatioista. Toteumat saadaan parhaiten aina toimintaan yksilöidystä ratkaisusta. Tehtaissa ja terminaaleissa Sisälogistiikka (WMS) tuottaa parhaan tiedon suunnitteluun. Logistiikan puolella taasen kuljetustenhallistajärjestelmä tai logistiikan Control Tower on paras ratkaisu suunnittelun tueksi.