Vielä muutamia kymmeniä vuosia sitten ratsastus ja hevoset olivat miesten maailmaan kuuluva asia. Ratsastus oli miltei yksinomaan puolustusvoimissa tapahtuvaa urheilua eikä naisia juuri näkynyt kotioloissa työhevosten hoitotehtävissä. Siihen nähden nykykehitys, jossa naisetkin ovat päässeet tämän harrastuksen pariin ja ratsailla, on pelkästään hieno asia.

Jukka Uusisalo ja Onni-ratsu

Uusi paras kaverini Onni, opetushevonen Ainosta. Ratsukon osaavampi osapuoli vasemmalla

30.9.2017 järjestettiin Ratsastukeskus Ainossa, Järvenpäässä, Miehet Ratsailla -tapahtuma. Tilaisuuden puuhamiehenä oli Suomen nuorin yrittäjä Korumies Arvi. Tämä 12-vuotias hankki itselleen oman ratsun valmistamalla ja myymällä koruja eri tilaisuuksissa. Arvi yhdessä valmentajansa Antti Jurvasen kanssa pohtivat, kuinka saataisiin poikia ja miehiä lisää talleille, ja ideoivat Miehet ratsaille -tapahtuman Ratsastuskeskus Ainoon.

Lauantai-aamuna klo 7.30 Ainon pihassa kohtasi 15 miestä, jotka olivat aloittaneet ratsastuksen vuoden aikana. Itseasiassa joukossa oli myös muutama, joilla aloittaminen oli vielä edessä – he olisivat ensi kertaa hevosen selässä. Miesten ikähaarukka oli 12 – 75 vuotta.

Innokkaita aloittelijoita ja konkareita

Ratsastuskeskus Aino antoi tapahtumaan 5 ratsastuskoulun hevosta lainaksi ja miehet jaettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäisessä viiden hengen ryhmässä olivat miehet, joilla ei ollut aiempaa kokemusta ratsastamisesta. Aiemmin ratsastaneet avustivat ja taluttivat ensikertalaisia. Sitä mukaan kun jännitys laukesi ja hengitys alkoi taas kulkea, rupesivat myös hymyt ratsastajien kasvoilla levenemään.  Kahden viimeisen ryhmän ratsastajat eivät olleet ihan ensi kertalaisia, mutta alle vuoden kokemuksella ei kovin syvää osaamista vielä voi esittää. Se mikä taidoissa uupui, korvattiin kovalla yrittämisellä ja innostuksella. Tosin viimeisessä ryhmässä nuoret sankarit Arvi ja Risto näyttivät vähän mallia vanhemmille äijille haastavampien tehtävien suorittamisesta.

Tätä sessiota kuvattiin neloskanavalle keväällä ulostulevaan tv-ohjelmaan, sitä jäämme henkeä pidätellen odottamaan.

Seuraavana ohjelmassa oli kenttäratsastusfoorumi. Ratsastuksen kuninkuuslajiksi sanotun kenttäratsastuksen saloja selvensi kenttäratsastuksen grand-old-man Seppo Laine ja Suomen olympiaratsastaja Elmo Jankari.  Elmo piti valmennusesityksen yhdessä nuorten kenttäratsastuslupausten Axel Lindbergin ja Sami Siltakorven kanssa. Suurin yllätys taisi kohdata korumies Arvia, kun kesken juttutuokion paikalle tuotiin Arvin oma hevonen ja Elmo ehdotti Arville pientä valmennussessiota. Arvi ei tilanteessa jäätynyt vaan otti mahdollisuudesta kiinni ja oli silminnähden innoissaan tilanteesta.

Kiusaamista torjumaan

Päivän aikana nousi esiin myös vakavampi asia, kiusaaminen. Kiusaajille riittää mikä tahansa syy, jolla uhri eroittuu joukosta. Kun ratsastaminen nykyään mielletään tyttöjen lajiksi, ratsastava poika voi olla riittävä ärsyke. Kun erilaisia kiusaamistarinoita kuulee, niin lopulta johtopäätös on, että pitäsi lopettaa syiden etsiminen kiusaamisen kohteista, heissä ei ole mitään vikaa. Syy on ainoastaan kiusaajissa ja juurisyytä ja korjauksia niihin pitää lähteä etsimään siitä suunnasta.

Paikalla oli myös Ratsaskeskus Ainon yhteistyökumppani Mercedes-Benz ja pihaan oli tuotu uusin mallisto koeajettavaksi. Tilaisuudesta löytyis siis myös ”Roima Intelligence connection” , Uudenkaupungin tehtaan valmistamana.

Olisihan tämä kiva vetoauto hevoskopille.