Digitaalinen transformaatio ja Wonderware 29.8.
Elokuisena torstaiaamuna kokoonnuimme Tampereen Technopolikselle varhaisille aamukahveille. Päivän aikana jaettaisiin ajatuksia digitaalisesta transformaatiosta ja teollisesta valmistuksesta. Roima ja Klinkmann toivat tilaisuuteen näkökulman, miten AVEVAn Wonderware-tuoteperhe tukee digitalisaatiota. Oman tärkeän osuuteensa päivään antoivat Roiman asiakkaiden puheenvuorot, joissa jaettiin vankkaa käytännön kokemusta.


Roiman MES-asiantuntijat Juuso Lehtonen ja Teppo Haantie ovat olleet rakentamassa monitehdasympäristöissä digitalisaatioprojekteja. Seminaaripäivässä he jakoivat konkreettisia esimerkkejä globaaleista digitalisaatio- ja MES-hankkeista ja niiden kompleksisuudesta.
HKScanin Tiina Lehtovirta kertoi kokemuksiaan monimutkaisten tietojärjestelmähankkeiden onnistuneesta läpiviennistä. Tiina rakensi esityksessään mielenkiintoisen analogian vaativaan Atlantin ylityksen purjeveneellä, josta hänellä niin ikään on kokemusta. Purjeveneen kipparilla, projektipäälliköllä, on iso vastuu kokonaisuudesta ja miehistön johtamisesta hallittuun yhteistyöhön tavoitteen saavuttamiseksi. Tämä pätee myös tietojärjestelmäprojektin onnistumiseen.
Nokian Renkaiden Antti Rautanen muistutti, että myös MES-projektin fokuksessa heillä on renkaiden kustannustehokas valmistaminen, ei tietojärjestelmä tai muu ympärillä oleva toiminta.


Fokus ja maali on pidettävä kirkkaana, vaikka projektit ovat joskus pitkiä ja haastavia. Tämä kyseinen digitaalinen transformaatioprojekti jatkuu vielä tovin.
Data käyttöön päätöksenteossa
Klinkmannin Janne Rikassaari avasi omassa osuudessaan sitä, miten olemassa olevaa dataa voidaan hyödyntää päätöksenteossa ja kuinka digitaalista tietoa eri järjestelmistä kannattaa kerätä Wonderware-tuoteperheen ohjelmistoilla. Janne kertoi myös Valvomo-ohjelmistojen reaaliaikaisuusvaatimuksista ja reagoinnista HMI/SCADA-viitekehyksessä.
Ennen coctail-tilaisuutta Sanna Porola pureutui tuotannon karkea- ja hienokuormituksen saloihin osana MES-projektia. Arto Pellonpää puolestaan antoi perusteita sille, milloin varastonhallinta ja sisälogistiikka on syytä ottaa huomioon MES-projektin yhteydessä.


Päivän aikana saimme kuulla, miten prosessien standardointi ja parhaat käytännöt muovaavat liiketoimintaa digitalisaation aikakaudella. Konkreettiset esimerkit todistivat edelleen, että muutoksen ytimessä ei tule olla järjestelmät, vaan ihmiset ja toimintatavat – järjestelmät ovat vain muutoksen mahdollistaja. Saimme jakaa tietoa uusimmista teknologiasuuntauksista ja siitä, miten Wonderware -ohjelmistoperheen ratkaisut tukevat digitaalista muutosta osana liiketoiminnan kehitystä. Päivän päätteeksi esittelimme yhdessä Klinkmannin kanssa Wonderware-ratkaisuja demojen avulla.
Seminaaripäivässä oli mukavan monipuolinen ohjelma:




Kiitokset tilaisuutta rakentaneille yrityksille ja asiantuntijoille – hyvän palautteen perusteella tulemme jatkamaan näitä antoisia tapaamisia!