Voidaanko hukkaa vähentää sillä, ettei tuotannon ja varaston väki juokse ympäri etsimässä tavaraa? Johtuuko työn myöhästyminen siitä, että tavaraa ei löydy, vai siitä että sitä ei ole ostettu?
Varastonhallinta on monessa valmistavan teollisuuden yrityksessä vielä yllättävän manuaalista. Edes komponenttien ja raaka-aineiden kulutusta ei välttämättä kirjata, vaan käytetty materiaali poistetaan varastokirjanpidosta suunnitelman mukaan. Suunnitelman mukaisesti toimiessa tuotannon tieto kustannuslaskennalle ja hinnoittelulle jää hyödyntämättä.
Tiedämme, että reaalimaailma ei toimi suunnitelman mukaan. Sisälogistiikan sitominen ympäröivän maailman muutoksiin edellyttää kytkentää tietoon, jota on myynnillä, hankinnalla ja tuotannolla.
Läpinäkyvyys tuo joustavuutta ilman lisätyötä
Tuotannon ja varastonhallinnan läpinäkyvyyttä kehittämällä tuotantoon saadaan joustavuutta ilman lisätyötä. Tärkeintä on kytkeä tieto muutoksista kokonaisuuteen: kun uusi tarve syntyy vaikkapa asiakkaan tilauksen muuttuessa, on ajoituksen ja määrien muuttumisen heijastuttava heti koko tuotantoon.
Uusi teknologia, erityisesti entistä edullisemmat ja toimivammat langattomat päätelaitteet, mahdollistaa varastonhallinnan ja sisälogistiikan entistä joustavamman toiminnan ja tuo käyttöön aivan uusia ominaisuuksia.
Perimmäinen tarve on kuitenkin ihmisen ohjaaminen – siksi loppukäyttäjälle tarvitaan yksinkertaisia ja selkeitä työkaluja. Tavaran vastaanotto ja hyllyttäminen ei ole hankalaa, mutta yhteistä tietoa tarvitaan, jotta päästään oikeasti kommunikoimaan ja ohjaamaan tekemistä.
Työjonon ja materiaalivirtojen järkevään järjestelyyn tarvitaan paljon tietoa
Työjonon tehokkaaseen järjestelyyn tarvitaan tuotannon imuohjauksen lisäksi tietoa monista muista asioista, kuten lähettämön toimituspäivistä, tullauksista, kuljetusten järjestelystä ja pakkaamisen käytännön tarpeista. Jos asiakaslupaus toimitusajasta on tiukka, pitää keräily tehdä juuri oikea-aikaisesti, jotta se ehtisi tuotannon ja toimitusketjun putkeen – ja miten tämä järjestetään, kun samassa tuotantoputkessa on muitakin asiakkaita ja satoja töitä?
Varaston näkökulmasta katsottuna on turha keräillä komponentteja tuotannolle, jos kukaan ei käytä niitä. Yhteinen tietovarasto kytkee tuotannon suunnittelun, tuotannon työjonot ja varaston ja sisälogistiikan tarpeet toisiinsa.
Materiaalivirtojen järjestämiseen on monta tapaa, ja valinta riippuu usein yrityksen sisäisistä ratkaisuista ja tuotannon tyypistä. On aivan eri asia keräillä komponentteja yhtä isoa laitetta varten kuin 500 pienen laitteen valmistukseen.
Eteenpäin ei siis päästä yhtä prosessin osaa optimoimalla, vaan varaston ja sisälogistiikan hallinta on kokonaisvaltainen asia. Yksin logistiikkajärjestelmä ei mieti milloin työt tehdään, mutta kokonaisuudessa tuotannonohjauksen on se tiedettävä.
Todelliset liiketoimintahyödyt syntyvät kuitenkin vasta varastonhallinnan ja yrityksen toiminnan- ja tuotannonohjauksen saumattomasta kokonaisuudesta. Läpinäkyvyyden on ulotuttava tuotehallinnasta ja myynnistä ennusteiden ja tuotannonsuunnittelun kautta hankintoihin saakka.
Bodil Granskog
Projektipäällikkö, Lean System