ROIMA AKATEMIA
Teollisuuden sähköinen kauppa ja Tuoteinformaation hallinta, osa I

Teollisuuden sähköinen kauppa vaatii hyvälaatuista ja hallittua tuoteinformaatiota. Miten se käytännössä onnistuu? Käsittelen aihetta kolmessa artikkelissa, joista tässä ensimmäisessä avaan termit ja lähtökohtia.
Tuoteinformaation hallinta (PIM) lyhyesti
Tuoteinformaatiolla tarkoitetaan tuotetietoa, jota tarvitaan yrityksen tuotteiden markkinointia ja myyntiä varten (erotuksena teknisestä tuotetiedosta, jota puolestaan tarvitaan tuotteen valmistamiseksi). Tuoteinformaatiota tuottaa ja ylläpitää tavallisesti yrityksen tuotemarkkinointi. PIM-järjestelmät (Product Information Management) ovat erikoistuneita tukemaan tuoteinformaation vastaanottoa, rikastamista ja jakelua.
Miksi tuoteinformaation hallinta on yhä tärkeämpää ?
Asiakaskokemus ja asiakaskäyttäytyminen
Teollisuusyritysten ostopäätöksiä tekevät henkilöt hakevat yhä enemmän tietoa verkosta ja valmistelevat ostopäätöksiään pitkälle ennen varsinaista toimittajan kontaktointia. Lisäksi operatiivisen hankinnan helppous nousee yhä tärkeämmäksi, kun kuluttajakaupan puolelta opitut toimintatavat leviävät teollisuuskauppaan.
Jotta asiakkaille voidaan tarjota yhtenäinen, laadukas ja brändin mukainen asiakaskokemus kaikissa yrityksen myynti- ja markkinointikanavissa, tarvitaan edistynyt tuoteinformaation ratkaisu.
ERP ja WMS vaativat tuotetiedon hallintaa
Kasvavat voluumit yhdistettynä laajenevaan tuotevariaatioon asettavat paineita toiminnanohjaukselle (ERP) ja varastotoiminnoille (WMS).
Vaatimuksen tehokkaalle tuoteinformaation hallinnalle asettavat ainakin:
- Nopea ja tehokas tilaus-toimitusprosessi
- Laajeneva ja monimutkaistuva tuotteisto/tarjooma
- Sähköisen tuotemarkkinoinnin vaatimukset
- Jälleenmyyjien ja verkkokauppakumppaneiden kiristyvät vaatimukset
- Markkinoinnin monikanavaisuus
Tuotemarkkinointi ei selviydy haasteesta Excel-taulukoiden, verkkohakemistojen ja operatiivisten järjestelmien, kuten PDM, PLM ja ERP, avulla.



Tuoteinformaatio laajenee ja monimutkaistuu
Markkinoille halutaan tarjota yhä enemmän valinnan mahdollisuuksia. Tämä voidaan toteuttaa joko laajentamalla tuotevarienttien määrää tai tarjoamalla laajempia mahdollisuuksia tuotekonfigurointiin.
Tuotekonfigurointi monimutkaistaa tuotteen hallintaa sisältäen valinnaiset ominaisuudet, vaihtoehdot ja näiden väliset säännöt ja riippuuvuudet. Usein tavoitteena on tarjota asiakkaalle mahdollisuus räätälöidä oma tuoteratkaisunsa, kuitenkin rajatuilla valinnoilla, ennalta määritellystä rajatusta tuotetarjoomasta. Tässä puhutaan massaräätälöinnistä. Molemmissa tapauksessa joko tuotemäärät (SKU = Stock Keeping Units) kasvavat tai tuotekonfiguraatiot monimutkaistuvat.
Asiakkaalle halutaan esitellä tuotteisiin liittyvät muut tuotteet. Nämä voivat olla varaosia, valinnaisia tai pakollisia lisäosia, suositeltuja mukana tavallisesti ostettavia tuotteita tai vaihtoehtoisia tuotteita. Vaihtoehtoiset tuotteet voivat olla hieman erilaisia tuotevariantteja (cross-sell) tai hieman parempia tuotteita (up-sell).
Tuotteita on joskus tarve paketoida rakenteellisiksi kokonaisuuksiksi, tarjouspaketeiksi tai kampanjoiksi. Koko tuotetarjoomasta halutaan yhä useammin rakentaa asiakas-, markkinasegmenttikohtaisia tarjoomia.
Toisaalta yksittäisestä tuotteesta halutaan yhä tarkempaa tietoa; teknisiä attribuutteja, jotka mahdollistavat edistyneet tuotevertailut, dokumentaatiota, kaavioita, kuvia, videoita ja ladattavia 3D-malleja.
Kaikkien edellä mainittujen tietojen tulisi olla luonnollisesti lokalisoituja. Se ei tarkoita vain mekaanisia käännöksiä, vaan sisällön tulisi olla kohdennettu asianmukaisesti paikallisiin tarkoituksiin huomioiden myös esim. tekniset yksiköt ja valuutat.
Tuotetarjoomaa pitää uudistaa yhä kiihtyvällä tahdilla. Uusia tuotteita tuodaan nopeasti markkinoille ja olemassa olevien tuoteiden tietojen tulee olla ajan tasalla. Vanhat tuotteet tulisi vetää pois hallitusti markkinointi- ja myyntikanavista.
Myynti-markkinointikanavat monipuolistuvat
Erityisesti digitaalisten myynti- ja markkinointikanavien määrä kasvaa. Yrityksen oma web-sivusto ei välttämättä riitä. Tuoteinformaatiota pitäisi jaella digitaalisessa muodossa myös yhteistyökumppaneille, jälleenmyyjille, verkkokauppa-alustoille ja näiden digitaalisiin kanaviin ja alustoihin.
Perinteinen printtikään ei ole vielä kokonaan kadonnut. Edelleen halutaan katalogeja, esitteitä, flyereitä, datasheettejä. Joko paperille painettuna tai pdf-tiedostona. Tuotetietojen tulisi näissäkin olla yhteneväiset muiden kanavien kanssa.
Miten yritys pystyy parhaiten näihin lukuisiin tarpeisiin vastaamaan? Jatkan aiheesta blogin seuraavassa osassa.