Teollisuuden kaupallinen tuoteinformaatio

Tässä toisessa osassa kolmiosaisesta "Teollisuuden sähköinen kauppa ja tuoteinformaation hallinta" artikkelisarjasta keskitytään yritystenvälisen kaupan erityishaasteisiin ja avataan eri järjestelmien rooleja.
Erityishaasteet BtoB-kaupassa
Vaikka yrityksissä hankintojen tekeminen on yleensä keskitetty ostamisen ammattilaisille, tuotteita etsivät muutkin kuin varsinaiset ostajat. Verkossa tuotehakuja tekevät suunnitteluinsinöörit, arkkitehdit ja järjestelmäasiantuntijat sekä monet muut asiakasyrityksen tai heidän asiakkaidensa henkilöt. Mitä paremmin oma tuotetarjooma on hakuoptimoitu (SEO), sitä helpommin potentiaaliset ostajat sen verkosta löytävät.
Kun asiakas on löytänyt häntä kiinnostavat tuotteet joko yrityksen omilta tai jälleenmyyjän sivulta, ostopäätöksen kannalta on äärimmäisen tärkeää, että tuotetiedot ovat mahdollisimman kattavat, yhdenmukaiset ja ajantasaiset. Epäjohdonmukaiset, puutteelliset tiedot voivat sen sijaan johtaa asiakkaan etsimään kilpailevaa tuotetta, jolla on selkeämmät ja laajemmat tuotetiedot. Siksi myös yritysostajalle ja -päättäjälle on tärkeää luoda laadukas ja vakuuttava asiakas- ja tuotekokemus. Tämä tarkoittaa kattavien teknisten faktojen lisäksi tuote- ja palvelukuvauksia, tukimateriaalia ja dokumentaatiota tuotteen koko elinkaaren ajalta.
Yrityspuolen verkkokaupassa ja tuotemarkkinoinnissa asiakkaalle halutaan tarjota kohdennettu tuotetarjooma ja lisäksi huomioida sopimushinnat, aiempi osto- ja huoltohistoria sekä toimitetut tuote- ja järjestelmäratkaisut. Yritysasiakas odottaa, että olemassa oleva laitekanta ja järjestelmähistoria ovat tiedossa ja käytettävissä esimerkiksi valittaessa varaosia, huoltopalveluja tai nykyistä tuoteratkaisua täydentäviä laajennuksia. Parhaimmillaan B2B-verkkokauppa on kokonaisvaltainen palvelukanava.



Järjestelmäarkkitehtuurin nykytila
Useimmilla valmistavan teollisuuden yrityksillä on ratkaisut tuotesuunnittelun (PDM/PLM), valmistuksen, oston ja myynnin (ERP) tukemiseen. Omille verkkosivuille on voitu myös liittää verkkokauppa.
Tuotemarkkinointi saa tarvitsemansa tuoteinformaation PDM- ja/tai ERP-järjestelmistä. Mikäli yritys myy lisäksi välitystuotteita, voi tuotetietoa tulla toimittajilta Excel-tiedostoina tai muissa tiedostomuodoissa
PDM/PLM-järjestelmistä tuodaan usein tarkkoja teknisiä tietoja, kuten teknisiä attribuutteja, dokumentaatiota (esim. huolto-ohjeita), piirustuksia (huoltokuvia) tai yksinkertaistettuja loppuasiakkaalle tarkoitettuja 3D-malleja.
ERP-järjestelmästä puolestaan saadaan usein ajantasaiset ostohinnat ja OKA- kustannustiedot sekä välitystuotteiden koodit.
Asiakkaan yksilöllinen laite-, järjestelmä- ja huoltohistoria voi löytyä PLM- ja/tai ERP-järjestelmästä, riippuen yrityksen prosesseista ja tietojärjestelmäratkaisuista. Myyntinimikkeiden ajantasaiset saldotiedot voidaan saada verkkokaupalle joko erillisestä varastohallintajärjestelmästä tai ERP:stä.

Ratkaisu
Mikään yllä mainituista tiedoista ei sellaisenaan ole julkaistavissa markkinointikanaviin. Myös myyntinimikkeiden kooditukset, kohdistukset ja tietojen yhtenäistäminen eri järjestelmien välillä voivat olla haastavia. Monimutkaisimmissa tapauksissa (kun yrityksellä on useita eri ERP-, PDM/PLM- tai varastojärjestelmiä) saatetaan tarvita Master Data Management (MDM) -tyyppinen ratkaisu. Sen avulla voidaan kerätä eri tietolähteistä ja formaateissa tulevaa tietoa ja yhtenäistää ne samaan muotoon. Puhtaiden MDM-järjestelmien ongelmana saattaa kuitenkin olla se, että ne on suunnattu tietohallinnon ammattilaisille – esimerkiksi raportointia tai keskitettyä integrointia varten – ja ovat näin ollen tuotemarkkinoinnin ammattilaisille turhan teknisiä ja vaikeakäyttöisiä.
Myynti-markkinointikanavien tarpeisiin paremmin sopivan ratkaisun tarjoavat sen sijaan julkaisujärjestelmät (CMS = Content Management System) tai dokumentinhallinnan / digitaalisen aineiston hallinnan järjestelmät (DAM = Digital Asset Management). Nämä järjestelmät tarjoavat usein automaattisesti toimivia julkaisu- ja taitto-ominaisuuksia, joiden avulla digitaalinen aineisto, kuten kuvat ja tekstit, saadaan muotoiltua ja päivittymään verkkosivuille tai muihin julkaisumedioihin. Järjestelmät voivat myös itsessään pitää sisällään verkkosivustoratkaisun. Ongelmana voi näissä kuitenkin olla puutteelliset master datan hallinnan ominaisuudet sekä suppeat tai vaikeakäyttöiset tuoteinformaation metatietojen rikastustoiminnot.
PIM-järjestelmä (Product Information Management) sen sijaan tarjoaa parhaimmillaan tuotemarkkinoinnille helppokäyttöisen työkalun tuotetietojen sisäänlukua, rikastusta ja edelleenjulkaisua varten. Jos yrityksellä on paljon monimuotoisia verkkojulkaisukanavia, jolloin visuaalisuus, muotoilu ja verkkotaitto muodostuvat haasteiksi, voidaan PIM-järjestelmään integroida CMS- tai DAM-järjestelmä.
Artikkelisarjan viimeisessä osassa käsittelen erillisen PIM-järjestelmän toimintoja ja mahdollisuuksia