Rosendahl Nextrom tehosti toimitusprojektinsa
Nopea tiedonsiirto on kriittinen tarve yrityksissä ja yhä tärkeämpää myös kotitalouksille, etenkin mobiili-internetin ja suoratoistopalvelujen yleistyttyä. Parhaan toimintakapasiteetin tarjoaa tällä hetkellä optinen tiedonsiirto eli valokuitu, jota myös tuore 5G-teknologia hyödyntää. Rosendah Nextromin kehittämille laitteille riittää siis kysyntää!
Rosendahl Nextrom on maailman johtavia optisen kuidun ja kuitukaapeleiden valmistuslinjojen, tuotantoratkaisujen ja palvelujen toimittajia. Kansainvälisen yrityksen asiakaskunta sijaitsee ympäri maailmaa. Suomessa tuotesuunnittelu, kokoonpano ja testaus tapahtuvat Vantaalla, lentokentän läheisyydessä.
Rosendahl Nextromin tarjoamat laitteet ja valmistuslinjastot ovat teknologisen kehityksen kärkeä ja sisältävät usein asiakkaiden erityisvaatimuksia. Siksi yritys panostaa voimakkaasti tutkimukseen, tuotekehitykseen ja jatkuvaan parantamiseen.
“Olemme hallinneet tuotetietomme Roiman ratkaisulla yli 15 vuotta. Nimikkeet, tuoterakenteet, toimitetut laitteet, projektit ja niihin liittyvät asiakkaat sekä dokumentit löytyvät hyvässä järjestyksessä, yhdestä paikasta.”
– Mika Vihavainen, IT- ja laatupäällikkö, Rosendahl Nextrom Oy
Tilaus-toimitusprosessin pitkälle viety digitalisointi
Nextromin ja Roima Intelligencen yhteinen taival alkoi 2000-luvun alussa, jolloin Nextrom oli modernisoimassa tuotetietojensa hallintaa. Tuotetiedot päätettiin ottaa haltuun silloisen Modultek Oy:n Aton PDM/PLM -ratkaisun avulla, joka nykyisin tunnetaan nimellä RoimaSoftware Aton.
Tuotetietoja Rosendahl Nextromissa sisältävät mm. nimikkeet, rakenteet, 2D/3D-piirustukset ja mallit sekä kaikki tuotteeseen liittyvät dokumentit. Tuotetietoja kertyy yleisellä tasolla sekä asiakaskohtaisesti toimitettuihin laitteisiin ja linjastoihin liittyen. Tietojen on luonnollisesti oltava ajan tasalla ja käytettävissä koko tuotteen elinkaaren ajan.

Tänään Roiman ratkaisu palvelee yrityksessä niin mekaniikka-, sähkö- ja automaatiosuunnittelijoita, osto-osastoa kuin varaosien hallintaa. Vuosien varrella yhteistyö yritysten välillä on syventynyt ja asiantuntijat ovat tulleet tutuiksi puolin ja toisin.
Mika Vihavainen toimii IT-johtajana Rosendahl Nextromin Suomen toimipisteessä. Hänen vastuullaan on myös yrityksen laatujärjestelmät. Mikalla on takanaan jo 22 vuotta saman yrityksen palveluksessa – työ on ollut mielekästä ja tarjoaa edelleen kiinnostavia haasteita. Suomen toimipisteen toiminnot ovat pitkälti integroituneet Rosendahl Nextromin globaaliin toimintaan, joten IT:n kehitystyötä tehdään monessa tapauksessa yhteistyössä muiden maayksiköiden kanssa.
Eri suunnittelutiedot yhdistyvät samaan kokonaisuuteen
Kun Rosendahl Nextrom suunnittelee kuitukaapeleiden valmistuslinjastoja – jopa kokonaisia tehtaita – työskentelee projektissa aina useampia suunnittelijoita samanaikaisesti. Roiman järjestelmään integroitu Inventor CAD varmistaa sen, että eri suunnittelijoiden työ päätyy kyseessä olevan sarjanumeron eli toimitusnimikkeen alle.
”Nimike syntyy suunnittelujärjestelmässä, josta se siirtyy Aton for CAD -liitynnän kautta Roiman PLM-järjestelmään ja edelleen automaattisesti erp-järjestelmään. Työ tehostuu, kun tietojen manuaalista syöttöä ei tarvita jolloin vältetään tuplatyö ja inhimilliset virheet”, selventää Mika saavutettuja hyötyjä.
Tärkeän suunnittelutietojen hallinnan lisäksi RoimaSoftware Aton huolehtii myös ostojen ohjauksesta: toimitusnimike siirtyy automaattisesti yrityksen SAP-toiminnanohjausjärjestelmään, ja hankintaosasto saa käyttöönsä juuri oikean osaluettelon ostoja varten (BOM, Bill of Materials).
Myös laitteiden varaosien hallinta tapahtuu Roiman järjestelmässä, jonne toimitettujen laiteyksilöiden varaosatiedot on merkattu suoraan käytettäviin nimikkeisiin.
Helppo dokumentointi ja sen toimitus asiakkaalle
Kun kaikki tuotteisiin liittyvä dokumentaatio on samassa järjestelmässä, helpottuu toimitettujen projektien hallinta ja seuranta. Toimitusvalmiin projektin hyväksytyt dokumentit, kuten datalehdet ja kokoonpano-ohjeet, siirtyvät automaattisesti prosessissa eteenpäin erp-järjestelmässä käytettäväksi ja sähköisessä formaatissa toimitettavaksi asiakkaalle.

Rosendahl Nextromilla on laaja tuotevalikoima, ja asiakkaalla on lisäksi usein erityistarpeita, joiden mukaan tilattu laite räätälöidään. RoimaSoftware Atonissa on tallella paitsi perustuotteen tuotetiedot myös yksilölliset, asiakaskohtaisesti suunnitellut laitteet ja linjastot. Aiemmat mallit ja komponentit ovat uudelleenkäytettävissä, mikä nopeuttaa uuden laitteen suunnittelutyötä oleellisesti: suunnittelua ei tarvitse aloittaa tyhjästä.
Osien ja komponenttien valmistukseen Rosendahl Nextrom käyttää sekä kotimaista että ulkomaista alihankintaverkostoaan. Hankintatoimi työskentelee globaaleilla ostotiimeillä, joiden henkilöt sijaitsevat Suomessa, Itävallassa tai Romaniassa. Ostajat saavat tarvittavat nimiketiedot RoimaSoftware Atonin välittämänä SAP-erpistä.
PLM on valmistavalle yritykselle välttämätön
Tulevana mahdollisena kehityskohteena Mika Vihavainen näkee tuotantokapasiteetin hallinnan ja kysynnän vaihtelun tasaamisen sekä alihankinnan dokumentaation hallinnan. Roiman ratkaisu alihankintaverkoston hallintaan voikin olla seuraava yhteinen projekti.
”Yhteistyö Roiman kanssa on vuosien varrella ollut mutkatonta. Välillä on painittu haasteiden kanssa hyvinkin aktiivisesti ja toisinaan tekemisessä on ollut pitkiäkin jaksoja ilman mitään tekemistä”, valaisee Mika yhteistyötä.
”PLM on näin pitkän käytön jälkeen integroitunut erittäin merkittäväksi osaksi meidän toimintaprosessejamme. Olisi vaikea kuvitella suunnittelutyötä ilman CAD:iin integroitua PLM järjestelmää. Tämä on huomattu myös muualla konsernissa ja Atonin toiminnallisuuteen on käyty suomessa tutustumassa myös muiden maayksiköiden suunnittelutoimintojen toimesta. Kun PLM-järjestelmää harkitsee osaksi yrityksen toimintaa, suosittelen tekemään pohjatyön kunnolla. Nykyiset järjestelmät ovat suhteellisen helppoja konfiguroida käyttöönoton yhteydessä ja monesti tulee halu hieman oikaista asioiden nopeuttamiseksi. Kokemuksesta voin kertoa, että kerran opittua tapaa voi olla myöhemmin vaikea muuttaa eli kannattaa mahdollisimman hyvin suunnitella työkalun käyttö jo alussa”, jakaa Mika Vihavainen arvokkaita käytännön ohjeita.

Rosendahl Nextrom on osa Itävaltalaista Knill Gruppe -konsernia, johon kuuluu 29 yritystä 17 maassa. Konsernin yritykset tarjoavat ratkaisuja energia-, viestintä- ja mobiili-infrastruktuuriin, tuotteisiin ja järjestelmiin.