ROIMA AKATEMIA
Vastaanotto vaikuttaa koko ketjuun

Vastaanotto on yksi tärkeimmistä vaiheista; siinä tehty virhe vaikuttaa koko sisälogistiikan toimitusketjun toimintaan ja aiheuttaa pahimmallaan moninkertaisen kustannuksen. Esimerkiksi vastaanotossa tehty saldovirhe vääristää varastotilannetta ja se heijastuu heti myyntiin.
Vastaanotossa tehot katoavat usein tavaran siirtelyyn, useampaan käsittelykertaan, tehottomaan laaduntarkastusprosessiin, vastaanoton puskureihin ja ostotilausten selvittelyyn. Entä jos ostotilaus puuttuu, tiedetäänkö miten tulee toimia?
Vastaanottoon liittyy tuotenimikkeiden luonteesta riippuen erilaisia käsittelyjä. WMS:n ohjauksen avulla käsittelyt voidaan kuitenkin suorittaa tehokkaasti ja näin minimoida suoritusaika sekä automatisoida mahdolliset kirjausrutiinit.
Tavaran siirtyessä optimaalisesti autosta varastoon saadaan materiaali heti WMS:n hallintaan saldoille ja siten keräilyyn ja edelleen myyntiin. Samalla läpimeno nopeutuu ja käsittelykulut pienenevät.
Toiminnan laadun mittaaminen varastossa
Varastotoiminnan laatua voidaan seurata useilla mittareilla, kuten keräilytarkkuus ja saldotarkkuus. Myös toimitusaika on selkeä, absoluuttinen mittari.
Keruutarkkuus kertoo, montako virhettä (nimike tai määrä) tehdään suhteessa keräilyriveihin. Hyvä tavoitetaso on 99,0 %. Keruutarkkuutta ja virheiden merkitystä tarkasteltaessa on hyvä tiedostaa, että 50 000:stä 0,5 % on 250 kpl ja 500 000:stä 2500 kpl. Isoilla volyymeillä pienikin virheprosentti on merkityksellinen – etenkin kun tutkimusten mukaan yhden keruuvirheen kustannus on vähintään 250 euroa.
Mitkä tekijät sitten vaikuttavat keruutarkkuuteen? Se alkaa hyvästä saldotarkkuudesta, jossa virheettömällä vastaanotolla ja varastopaikkamerkinnöillä on tärkeät roolinsa. Keruun tarkkuutta voidaan parantaa erilaisilla tarkistusmekanismeilla, kuten vaihtuvilla paikan tarkistusnumeroilla, valo-ohjauksella tai tuotteen ja/tai varastopaikan varmistuksella viivakoodiluennalla.
Tavoitteena optimoitu kokonaistehokkuus, vältä osien säätämistä
Yleisen tehokkuusajattelun mukaan prosesseja pitää yksinkertaistaa ja standardoida. Tämä lähtökohta on helppo allekirjoittaa – olemme todenneet sen toimivaksi kymmenien isojen WMS-toimitustemme aikana.
Kun sisälogistiikan prosesseja yksinkertaistetaan ja selkeytetään, varaston kokonaistehokkuus ja toiminnan laatu paranevat. Varaston prosessit ovat usein muotoutuneet vuosien mittaan, tilapäisten tarpeiden ohjaamana, ilman laajempaa kokonaistarkastelua. Tilanteiseen reagointi synnyttää prosessiin luovia ratkaisuja, jotka vaativat henkilöstöltä erityistä tarkkuutta ja osaamista, lisäten samalla virheriskiä. Usein prosessien oikaiseminen kaipaa ulkopuolista apua tai ärsykettä, myös siksi että muutostilanne voi aiheuttaa aluksi vastarintaa. On kuitenkin hyvä muistaa perustotuus: toimitusketju ei voi olla parempi kuin sen heikoin lenkki.
Tarkastele tilaus-toimitus-prosessia avoimesti
Voit helposti arvioida tilaus-toimitus-prosessin tehokkuutta seuraavilla tavoilla:
- Selvitä, montako kertaa tilausta käsitellään ennen toimitusta. Jokainen käsittelykerta lisää kustannuksia ja virheiden mahdollisuuksia. Silloin, kun työ on selkeää (seuraava keruutehtävä tulee kerääjälle automaattisesti WMS -järjestelmästä), suoraviivaista (WMS kertoo mistä keräät seuraavan rivin) ja jouhevaa (ota valmiiksi tulostettu lähete ja kollitarra tulostimesta), paranevat tehokkuus ja laatu.
- Mittaa yhden tilauksen läpimenoaika. Isoilla volyymeillä pitkä läpimenoaika aiheuttaa helposti kaksi ongelmaa: virheherkkyys nousee ja varaston joustavuus laskee. Näin menetetään yrityksen tärkeät kilpailuedut – lyhyt toimitusaika ja hyvä asiakaspalvelu.
Seuraavaksi naulaan teesin aiheesta Dynaaminen, joustava ja optimoitu varasto.