Sarlin Oy Ab

”Tavoitteemme on kasvattaa palveluliiketoiminnan osuutta liikevaihdosta, joten oli tärkeää lähteä etsimään järjestelmää, joka palvelee parhaiten tätä puolta”
– Lea Karekki, laatu- ja ympäristöpäällikkö, Sarlin Oy Ab

Roima siirsi Sarlinin mobiiliaikaan

 

Suomalaiselle teollisuudelle Sarlin on tuttu nimi – perheyritys on perustettu jo 1932. Automaatio on toimialoista vanhin, mutta tunnettuja ovat myös paineilmaan liittyvät tuotteet ja palvelut, joita tarvitaan teollisuuden lisäksi niin sairaaloissa kuin sukellusretkilläkin. Kaasu- ja energiatekniikan tuotteita ovat maakaasu-, biokaasu- ja LNG-järjestelmät, ympäristöystävällisen energian tuotantolaitokset sekä niiden huoltotoiminnat.

 

Kun Sarlin lähti hakemaan uutta toiminnanohjausjärjestelmää, keihäänkärkenä oli palveluliiketoiminta. Myynti ja varastonhallinta olivat kaikilla ERP-toimittajilla hallussa, mutta sellaista järjestelmää, joka tukisi Sarlinin tärkeää huoltopalvelua ja vieläpä palvelisi mobiilikäyttäjiä, ei ollutkaan helppo löytää.

Tavoitteemme on kasvattaa palveluliiketoiminnan osuutta liikevaihdosta, joten oli tärkeää lähteä etsimään järjestelmää, joka palvelee parhaiten tätä puolta”, kertoo Sarlinin laatu- ja ympäristöpäällikkö Lea Karekki.

Uuden ERP:n myötä myös toimintamalli muuttui kokonaan”, sanoo RoimaSoftware Lean System -pääkäyttäjä Päivi Lindgren.

 

Perustana huoltosuunnitelma

RoimaSoftware Lean System -käyttäjiä Sarlinilla on yhteensä noin 90. Järjestelmällä hoidetaan myynnin, ostojen ja projektinhallinnan lisäksi asiakastapaamisten kirjaamiset, matkalaskut ja varastonhallinta.

Palvelun perustan muodostavat laitteiden huoltosuunnitelmat, joiden perusteella luodaan automaattisesti seuraavan jakson huoltotyöt. Työnjohtajalle jää töiden tarkempi suunnittelu ja resursointi. Prosessi toimii vastaavalla tavalla myös laskutuksessa. Kaikki sopimuksiin liittyvä laskutus voidaan hoitaa automaattiajolla.

 

Huoltomiehille tabletit ja MFE

Sarlin huoltomiesToiminnanohjausjärjestelmän vaihdon rinnalla tapahtui toinen suuri muutos, kun huoltomiehet saivat mukaansa tabletit ja niihin asennetut Mobile Field Engineer -sovellukset – lyhyesti MFE. MFE:stä on tullut tärkeä työväline, jonka ansiosta mukana kulkevat niin tiedot asiakkaan laitteiden huoltohistoriasta kuin raportointivälineetkin.

Asiakas allekirjoittaa työn suoritetuksi suoraan tabletille ja saa raportin heti kun työ on tehty. Myös käytetyt materiaalit, tehdyt työtunnit ja matkakulut kohdennetaan saman tien oikealle työlle. Aiemmin kaikki tehtiin useammalle paperilapulle, ja se työllisti sekä asentajia että toimistohenkilöstöä”, paineilma- ja kaasujärjestelmien tekninen asiantuntija Marko Sirviö kertoo.

Samalla myös historiatiedot kertyvät laitekorteille.

Pienenä, mutta asiakkaiden laitekannan ylläpidon kannalta tärkeänä yksityiskohtana Sirviö mainitsee koneiden käyttötuntien kirjaamisen. Perinteisistä paperimuistiinpanoista se tahtoi unohtua, mutta MFE:llä käyttäjä ei saa kuitattua työtä suoritetuksi ennen kuin tuntilukema on ylhäällä.

Sarlinin kannalta merkittävämpi saavutus on laskutuksen nopeutuminen.

Aiemmin asentaja lähetti työmääräimet jossain vaiheessa työnjohtajalle, joka kirjasi tiedot huoltotyölle ja hoiti laskutuksen”, Sirviö kertoo.

Tätä on seurattu, ja laskutusaika todella lyheni merkittävästi”, Karekki vahvistaa.

Asentajat ottivat uuden tekniikan hyvin vastaan, vaikka ikähaarukka on laaja eivätkä kaikki suinkaan olleet kokeneita älylaitteiden käyttäjiä. ”MFE:n käyttöliittymä on hyvä, ja tabletit otettiin hyvin vastaan. Käyttöönotossa on toki aina haasteita ja niiden setviminen vie oman aikansa, mutta Roima teki tarvittavia muutoksia nopeasti ja nyt on oltu tyytyväisiä”, Lindgren kertoo.

Kaikille myös tarjottiin käyttöön näppäimistöä, mutta kukaan ei sitä ottanut. Nyt kaikki käyttävät tablettia kynällä”, Sirviö sanoo.

 

Huoltomoduulia kehitettiin Sarlinin tarpeisiin

Uuden toiminnaohjausjärjestelmän valintaa edelsi huolellinen, lähes vuoden kestänyt määrittelyvaihe. Tavoitteeksi otettiin resurssien tehokas ohjaus ja palvelun kannalta keskeisten tietojen saaminen työntekijöiden käyttöön.
ERP-toimittajan valinnasta järjestelmän käyttöönottoon meni noin 10 kuukautta. Samassa yhteydessä muutettiin myös koko Vantaan Kaivokselan varasto ja otettiin käyttöön varastoautomaatti. Taloushallintoa ja palkanlaskentaa varten RoimaSoftware Lean System integroitiin muihin operatiivisen toiminnan kannalta oleellisiin järjestelmiin.

Käyttöönotto meni tosi hyvin. Porukan motivaatio oli hyvä, vaikka kaikki tekivät työtä oman toimen ohella. Minäkin siirryin vasta jälkeenpäin pääkäyttäjän rooliin. Roima oli tukena ja tarvittavat korjaukset tehtiin nopeasti”, Lindgren kertoo.

Samalla huoltomodulia kehitettiin Roiman ja Sarlinin yhteistyönä omiin tarpeisiin sopivaksi. ”Siinä tehtiin yhdessä hyvää kehitystyötä”, Lindgren sanoo.

Vanhat tiedot siirrettiin uuteen toiminnaohjausjärjestelmään massasiirtona, mutta avoimen tilauskannan syöttö hoidettiin osana viimeistä koulutuspäivää: silloin osallistujat tallensivat omat osto- ja myyntitilauksensa Roiman järjestelmään.

Kukaan ei päässyt kotiin, ennen kuin numerot täsmäsivät”, Lindgren naurahtaa. ”Mutta katkoksia ei tullut, vaan heti ensimmäisenä päivänä sekä toimitukset että laskut lähtivät normaaliin tapaan.”

Sarlin Oy Ab

Perustettu 1932

Sarlin Groupin liikevaihto on 60 M€

Teollisen paineilman, automaation sekä ympäristöystävällisen energiateknologian edelläkävijä

Noin 90 RoimaSoftware Lean System -käyttäjää

Noin 30 Roima Mobile Field Engineer -käyttäjää

Jaa tämä artikkeli:

Miten voimme auttaa sinua?

Kerro tarpeestasi, niin otamme sinuun yhteyttä.

Tilaan Roiman uutiskirjeen