PIM-järjestelmän ominaisuudet ja toiminnot

Viimeisessä kirjoituksessani kolmiosaisesta "Teollisuuden sähköinen kauppa ja tuoteinformaation hallinta" artikkelisarjasta päästään katsomaan varsinaisen PIM-järjestelmän mahdollisuuksiin
PIM-järjestelmän tärkeimmät toiminnallisuudet voidaan jakaa kolmeen osa-alueeseen: tietojen sisäänluku, rikastus ja julkaisu.
Tietojen sisäänluku
Tietojen sisäänluvun haasteena on moninaiset tietolähteet. Tavallisemmat lähteet ovat yrityksen muut operatiiviset tietojärjestelmät, kuten PLM/PDM-, ERP-, CRM- ja varastohallintajärjestelmät. Jos yrityksellä on välitystuotteita, toimittajadata tulee moninaisissa muodoissa, tavallisesti esimerkiksi Excel-taulukkoina. Haasteena ovat päivitykset. Kun yksi tietolähde (esim. tietty Excel-taulukkomuoto) kerran siirretään järjestelmään, tulisi PIM-järjestelmän tämän jälkeen tunnistaa kyseinen muoto ja pystyä lukemaan sama muoto helposti uudelleen.
Kun perustiedot ovat PIM-järjestelmässä, ne pitää yhtenäistää, jotta ne voidaan liittää osaksi aiempaa tietoa. Tämä tarkoittaa täysin uusien tuotteiden tunnistamista tai jo olemassa olevan tuotteen tietojen päivittämistä. Tärkeää on ehkäistä päällekkäisen tuotetiedon muodostuminen. Lopputuloksena on yksikäsitteinen tuotekatalogi, jossa kukin myytävä tuoteyksikkö on yksilöllisesti tunnistettu ja nimetty. Tätä jatkojalostetaan tavallisesti yritystason tuoteluokitteilla, kuten tuoteperhe- ja tuoteryhmävalinnoilla. Moniluokittelu on tavallista, eli tuotteet luokitellaan monesta eri näkökulmasta.



Tiedon rikastus
Tietojen sisäänluvun jälkeen varsinainen tuoteinformaation rikastus voi alkaa. Tuotteita täydennetään pitkillä kuvauksilla, teknisiä attribuutteja jalostetaan asiakaslähtöisin kuvauksin, ja myyntiominaisuudet ja niiden valinnat määritellään. Kaikki edellä mainittu tieto tulee pystyä toteuttamaan kieli- tai yleisemmin markkina-alue- tai jopa asiakassegmenttikohtaisesti.
Tuotteeseen tulee pystyä liittämään muuta digitaalista ainestoa, kuten kuvia eri formaateissa, videoita, grafiikkaa ja dokumentaatiota, kuten huolto-ohjeita ja manuaaleja.
Myyntirakenteen hallinta
Tuotteen myyntikonfiguraatiomalli tai myyntirakenne määritellään sisältäen valinnaiset myyntiominaisuudet arvoineen, optioineen ja lisävarusteineen. Tämä perusmyyntirakenne toimii tarvittaessa perustietona erilliselle verkkokaupan myyntikonfiguraattorille.
Tuotteen liittynnät
Tuote liitetään osaksi muita yrityksen tuotteita; näitä voivat olla esimerkiksi vaihtoehtoiset tuotteet, mukana tavallisesti ostettavat tai suositeltavat tuotteet sekä tuotteen varaosat tai varaosasetit.
Tuotteita tulee pystyä koostamaan markkina-aluekohtaisiin myyntipaketteihin ja niistä tulee pystyä rakentamaan esimerkiksi kampanjoita.
Elinkaarenhallinta
Tuotteiden perushallintaan kuuluu myös elinkaari– ja portfoliohallinta. Jokaiselle tuotteelle on määriteltävissä tila- ja elinkaaritiedot, joiden avulla voidaan tarkastella ja hallinnoida esimerkiksi tietyn markkina-alueen ja tuoteryhmän aktiivisesti myytävää tuotetarjoomaa.
Laadunvarmistus
Tuotteen laadunhallinta toteutetaan erilaisin esimäärittelyin säännöin. Voidaan esimerkiksi määrittää sääntö, jonka mukaan tuotetta ei pysty siirtämään tiettyyn tilaan tai julkaisemaan, mikäli tietyt edellytykset eivät toteudu; edellytyksenä voi esimerkiksi olla, että pakolliset tiedot on asianmukaisesti täytetty.
Joko Sinun yriyksesi on ottanut digitaalisen askeleen kohti kaupallisen tuoteinformaation hallintaa ja hyödyntämistä? Olen käytettävissäsi, kun kaipaat sparrauskaveria matkan varrella – ota yhteyttä!