ROIMA AKATEMIA
Paranna toimitusketjuasi tehokkaalla muutoksenhallinnalla – Roima Aton 7.1 ja vaikutusanalyysityökalu

Mikäli Roima Aton ei ole ratkaisuna ennalta tuttu, otetaan alkuun lyhyt yhteenveto sen muutoksenhallinnan perustoiminnoista: Roima Atonin muutoksenhallintaprosessi perustuu kolmeen pääpiirteeseen: (1) muutosobjekti, (2) työnkulku ja (3) vaikutusanalyysityökalu. Kaksi ensimmäistä luovat perustan muutoksenhallinnan ensimmäiselle tasolle, ja ne ovat saatavilla myös Atonin aiemmissa versioissa. Kolmas eli Impact Analysis -vaikutusanalyysityökalu on uusi toiminto Aton 7.1 versiossa. Se täydentää kahta ensimmäistä, nostaen muutoksenhallinnan aivan uudelle tasolle.
Muutosobjekti
Työnkulku
Vaikutusanalyysi
- MuutosobjektiMuutosobjektit ovat konfiguroitavia ja dynaamisia liiketoimintaobjekteja, jotka voidaan räätälöidä tukemaan kunkin yrityksen tiettyä muutoksenhallintaprosessia. Näitä muutosobjekteja voivat olla esimerkiksi palaute, tekniset muutospyynnöt (Engineering Change Request, ECR), tekniset muutosmääräykset (Engineering Change Order, ECO) ja tekniset muutostiedotteet (Engineering Change Notification, ECN). Muutosobjektin avulla käyttäjät voivat kerätä, tunnistaa ja järjestää muutoksia ja niihin liittyviä tietoja muutosprosessin kaikissa vaiheissa. Jokaisella muutosobjektilla on Roima Atonissa oma lomake tarvittavien tietojen kirjaamiseksi. Muutosprosessin alkuvaiheessa palaute- tai muutospyynnöt voidaan kuvata melko vapaasti, esimerkiksi kirjoittamalla vapaamuotoinen kuvaus tai käyttämällä ennalta määriteltyjä luokituksia. Prosessin myöhemmissä vaiheissa, kuten ECO- tai ECN-vaiheessa, vaaditut tiedot ovat usein tarkempia ja yksityiskohtaisempia. Muutosobjektit voidaan linkittää muihin asiaankuuluviin tuotetietoihin, kuten nimikkeisiin ja dokumentteihin. Tämä mahdollistaa läpinäkyvyyden ja jäljitettävyyden koko muutosprosessissa.
- TyönkulkuTyönkulkuja käytetään yleensä dokumenttien ja nimikkeiden sekä niiden revisioiden tarkistamiseen ja hyväksymiseen. Yhdessä muutosobjektien kanssa työnkulkujen avulla voidaan standardoida ja automatisoida koko tuotemuutosten hallintaprosessi. Se varmistaa, että kaikki muutosehdotukset ja todelliset muutokset hallitaan ennalta määritetyssä järjestyksessä, käyttäjien määrittämien vaiheiden kautta. Tiettyjä työnkulun tiloihin liittyviä toimintoja on mahdollista automatisoida, jolloin pystytään vähentämään manuaalista työtä ja inhimillisiä virheitä.
- VaikutusanalyysiRoima Atonin uusi Impact Analysis -vaikutusanalyysityökalu nostaa muutoksenhallinnan aivan uudelle tasolle, tarjoten uudenlaisia työkaluja tuotemuutosten yksityiskohtaiseen analysointiin, keräämiseen, toteuttamiseen, dokumentointiin ja viestintään. Vaikutusanalyysityökalussa korostetaan ehdotettujen ja toteutettujen nimike- ja dokumenttimuutosten (sekä muiden liiketoimintaobjektien muutosten) vaikutuksia.
Muutostenhallintaprosessin toteutus Roima Atonissa
Jotta saisimme paremman käsityksen muutoksenhallintaprosessin viitekehyksestä, alla on yksi esimerkki mahdollisesta toteutuksesta Roima Atonissa. Se perustuu CM2-standardiin, joka on yleinen yritysstandardi muutosten ja konfiguraatioiden hallintaan.
Tässä esimerkissä käytämme seuraavia neljää Atonin muutosobjektia: (1) palaute, (2) muutospyyntö ECR, (3) muutosmääräys ECO ja (4) muutostiedote ECN.
Tässä esimerkissä muutoksenhallintaprosessi alkaa melko vapaasti määritellystä palautteesta, joka voi olla joko kehitysidea tai esimerkiksi asiakkaan, tuotanto- tai huoltohenkilöstön tai alihankkijan tekemä parannusehdotus. Tämä palaute vastaanotetaan ja dokumentoidaan Roima Atonin palautelomakkeen kautta.
Palautteen analysoi ja arvioi yleensä tuoteasiantuntija. Jos ehdotetut muutokset vaikuttavat hyvältä idealta, luodaan järjestelmään palautteen perusteella muutospyyntö (ECR).
Prosessin toisessa vaiheessa muutospyyntö (ECR) analysoidaan yksityiskohtaisemmin ja määritetään sen toteuttamisen mahdolliset kustannukset ja vaikutukset. Kaikkien vaikutusten määrittely ja analysointi edellyttää tyypillisesti yhteistyötä koko toimitusketjussa, mukaan lukien tuotesuunnittelun eri osa-alueet (tuotteen luonteesta riippuen mekaniikka-, sähkö-, elektroniikka- ja ohjelmistosuunnittelu), osto, varasto, tuotanto, alihankkijat ja jopa myynti tai markkinointi.
Jos kaikki osapuolet ovat tämän vaikutusanalyysivaiheen jälkeen edelleen yhtä mieltä siitä, että muutos on perusteltu, luodaan muutosmääräys (ECO).
Muutosmääräyksen (ECO) perustaminen käynnistää ja aikatauluttaa varsinaisen muutoksen toteutusprosessin. Tämä vaihe vaatii toimintaa vähintäänkin suunnittelijoilta, mutta voi vaatia jonkin verran valmisteluja ja suunnittelua myös laajemmin koko toimitusketjussa.
Yleensä uuden tuote- tai moduuliversion luomiseksi kerätään ja tehdään useita muutoksia pakettina sen sijaan, että tehtäisiin vain yksi yksittäinen muutos.
Kun suunnittelutyöt on saatu päätökseen, kaikille osapuolille ilmoitetaan muutoksista muutostiedotteella (ECN).
ECN on yksityiskohtainen raportti kaikista muutoksista, jotka tietyssä tuote- tai moduuliversiossa on tehty.
Vaikutusanalyysityökalu vie muutoksenhallinnan seuraavalle tasolle

Kuten edellä todettiin, muutosobjektit yhdessä asianmukaisten työnkulkujen kanssa luovat perustan muutoksenhallintaprosessille, joka on saatavilla myös Roima Atonin aiemmissa versioissa. Uusi Roima Aton -versio 7.1 täydentää tätä ydinprosessia uudella Impact Analysis (IA) -vaikutusanalyysityökalulla, joka nostaa muutoksenhallintaprosessisi seuraavalle tasolle. Vaikutusanalyysityökalu mahdollistaa alla luetellut asiat.
- Analysoi, kerää ja määritä muutokset yksityiskohtaisesti
Roima Aton 7.1 -versiossa muutokset kerätään uuteen vaikutusanalyysitaulukkoon eli ns. muutosluetteloon. Muutosluetteloa voidaan pitää myös eräänlaisena reseptinä tai tositteena niistä muutoksista, jotka muutosprosessin vaiheesta riippuen joko tulisi tehdä tai on jo tehty. Muutosluettelo liittyy aina johonkin muutosobjektiin. - Muutosten toteuttaminen
Vaikutusanalyysityökalun avulla määritetyt muutokset (nimikkeiden ja dokumenttien versioinneissa) voidaan toteuttaa automaattisesti suoraan Aton-tietokantaan. Prosessin nopeuttamiseksi tämä voidaan tehdä helposti työkalun massatoteutustoiminnon avulla. - Ilmoita muutoksista
Koska kaikki muutokset on dokumentoitu yksityiskohtaisesti tietokantaan, tietojen perusteella voidaan vaivattomasti luoda yksityiskohtainen muutostiedote (ECN). Muutostiedotteella muutoksista voidaan ilmoittaa kaikille asiaankuuluville osapuolille.
Vaikutusanalyysityökalu – yksityiskohtaisempi esimerkki
Katsotaanpa seuraavaksi tätä samaa prosessia hieman käytännöllisemmän esimerkin avulla.
- LÄHTÖTILANNE
- VAIHE #1 - Alkuperäinen konfiguraatio
- VAIHE #2 - Vaikutusanalyysi
- VAIHE #3 - Vaikutusanalyysin muutosluettelo
- VAIHE #4 - Muutosten toteutus
- VAIHE #5 - Konfiguraation viimeistely
- VAIHE #6 - Muutoksista viestintä
Oletetaan, että olemme jo hyväksyneet ja jäädyttäneet tuotekonfiguraation, jossa on nimike A, versio 0 (A.0).
Kuten kuvasta käy ilmi, nimikkeen A rakenteessa on vain kaksi osaa, nimittäin nimike B, versio 0 (B.0) ja nimike C (C). Nimikkeellä A on myös yksi siihen liittyvä dokumentti: D1, revisio 0 (D1.0).
Muutosprosessi alkaa, kun saamme palauteilmoituksen, jonka mukaan alkuperäisessä kokoonpanossa on jotain korjattavaa liittyen tuotteeseen A ja sen osaan B. Usein palaute ei vielä tässä vaiheessa ole kovinkaan yksityiskohtaista.
Aluksi joku käyttäjistä kirjaa palautteen järjestelmään, minkä jälkeen tuoteasiantuntija analysoi palautteen. Mikäli ollaan yhtä mieltä siitä, että palaute kannattaa ottaa jatkoharkintaan, tuoteasiantuntija luo siitä muutospyynnön (ECR).
Muutospyyntövaiheessa (ECR) analysoidaan muutoksen vaikutuksia. Avainkysymys on: jos pyrkisimme korjaamaan palautteessa määritellyn ongelman, mitä pitäisi todella muuttaa ja mitkä olisivat muutoksen mahdolliset vaikutukset?
Jos esimerkiksi muutamme nimikettä A ja sen tuoterakennetta ja siihen liittyvää dokumenttia, käytetäänkö niitä mahdollisesti joissakin muissa tuotteissa tai konfiguraatioissa ja pitäisikö niitäkin tällöin muuttaa? Ja jos muuttaisimme myös niitä, mitä vaikutuksia näillä muutoksilla olisi? Ja niin edelleen.
Kaikki tämä analysoidaan, ja tarvittavat muutokset listataan vaikutusanalyysityökalulla. Usein pienelläkin muutoksella voi olla merkittäviä vaikutuksia muihin nimikkeisiin ja dokumentteihin. Tässä esimerkissä analyysin tulos ja tarvittavat muutokset ovat yksinkertaisia: tarvitaan vain kolme muutosta.
Vaikutusanalyysin tulokset dokumentoidaan vaikutusanalyysitaulukkoon eli muutosluetteloon. Muutosluettelo on yksityiskohtainen kuvaus siitä, mitä pitää muuttaa.
Tässä esimerkissä muutosluettelo näyttäisi tältä:
- Luo uusi versio nimikkeestä A (A.0 → A.1).
- Luo uusi versio nimikkeestä B (B.0 → B.1).
Nimikkeen A uuden version 1 (A.1) rakennemallissa korvaa nimikkeen B versio 0 (B.0) uudella versiolla 1 (B.1). - Luo uusi dokumenttirevisio (D1.0 → D1.1) ja liitä se nimikkeen A uuteen versioon 1 (A.1).
Muutosluetteloa voidaan käyttää suunnittelijoiden tehtäväluettelona, jossa määritellään tehtävät muutokset. Vaihtoehtoisesti vaiheet voidaan suorittaa massana vaikutusanalyysitoiminnon massatoteutustyökalulla.
Prosessin tässä vaiheessa myös muut toimitusketjun osapuolet voivat aloittaa valmistelu- ja suunnittelutyönsä muutosluettelon avulla, sillä yksityiskohtaiset muutostiedot on nyt dokumentoitu ja saatavilla järjestelmässä.
Seuraavassa vaiheessa (muutosmääräys ECO) on aika toteuttaa muutokset. Massatoteutustyökalussa käyttäjä valitsee ensin tarvittavat muutokset luettelosta ja määrittää niiden oikean toteutusjärjestyksen: esimerkiksi uudet nimikeversiot on luotava ensin, ennen kuin niitä voidaan käyttää vanhojen nimikeversioiden korvaamiseen rakenteissa.
Tämän jälkeen järjestelmä analysoi valitut muutokset ja esittää käyttäjälle raportin tuloksista. Raportissa määritetään esimerkiksi, ovatko muutokset toteutettavissa vai puuttuuko esimerkiksi joitakin tietoja tai ilmeneekö muita ongelmia.
Kun käyttäjä on tarkistanut ja kuitannut, että kaikki näyttää olevan kunnossa, muutokset toteutetaan tietokantaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että luodaan uudet nimike- ja dokumenttiversiot sekä tehdään tarvittavat muutokset rakenteisiin, esimerkiksi korvataan tuoterakenteen nimikkeiden vanhat versiot uusilla versioilla.
Tämän toiminnon jälkeen muutosluettelon jokaisen muutosrivin tila päivitetään vastaavasti.
Kun nimikkeiden, rakenteiden ja dokumenttien uudet versiot ja revisiot on luotu, insinöörit voivat aloittaa varsinaisen suunnittelutyön ja viimeistellä konfiguraation esimerkiksi päivittämällä ja muokkaamalla CAD-konfiguraatioita ja piirustuksia.
Tässä vaiheessa insinöörien ei enää tarvitse tehdä nimikkeiden tai dokumenttien versiointia.
Kun muutokset on toteutettu ja saatettu päätökseen, yksityiskohtaisen vaikutusanalyysiluettelon avulla luodaan muutosilmoitus (ECN), jolla ilmoitetaan kyseiseen versioon tehdyistä muutoksista kaikille toimitusketjun asianomaisille osapuolille.
Muutosluettelo toimii myös dokumentaationa tehdyistä muutoksista, ja sitä voidaan käyttää tuotteen tulevaisuuden kehitystyössä.
Lopuksi
Tässä oli pähkinänkuoressa se, miten muutoksenhallintaprosessi toimii Roima Aton 7.1 -versiossa. Uuden Impact Analysis -vaikutusanalyysityökalun avulla voit kerätä, analysoida ja määritellä muutoksia yksityiskohtaisesti, toteuttaa muutokset tehokkaasti, viestiä muutoksista vaivattomasti ja luotettavasti sekä dokumentoida muutokset tulevia tarpeita ja jatkohyödyntämistä varten.
Kaiken kaikkiaan vaikutusanalyysityökalu ja kaikki Atonin muutoksenhallintatoiminnot tekevät muutoksenhallinnasta helppoa ja auttavat parantamaan toimitusketjun tehokkuutta. Roima Atonin avulla voit reagoida nopeasti markkinoiden muutoksiin, kuten kysynnän vaihtuviin trendeihin tai materiaalien saatavuuden pullonkauloihin. Näin voit tuoda parempia tuotteita markkinoille nopeasti kasvattaen samalla tehokkuutta ja kilpailukykyä.
Lisälukemista aiheesta: