FAKTAA, ASIANTUNTIJOITA
JA KOHTAAMISIA.
Roima Akatemia on ideoita, inspiraatiota, kollegoja, tutkimustietoa, parhaita käytäntöjä ja teknisiä innovaatioita – juuri sinulle!
KaVo Kerr Group Finland on Suomen suurimpia terveysteknologian vientiyrityksiä ja hammaslääketieteellisen kuvantamisen tuotekehityksen ja tuotannon huippuosaamiskeskus.
Mistä ja milloin olet tullut taloon?
Urani KaVo Kerrilla alkoi vuonna 2000, tosin yritys oli vielä nimeltään Instrumentarium. Silloin vuosituhannen vaihteessa kaikki kuvat ja manuaalit olivat paperiversioina laatikossa joista niitä kopioitiin.
Pääsin silloisen esimieheni kanssa mukaan kehitystyöhön; halusimme luoda sähköisen tietokannan. Ensimmäinen versio oli pienimuotoinen ohjelma. Benchmarkkasimme yritykselle edistyksellisen kumppanin, jonka kanssa teimme sopimuksen. Roiman tuotehallinnan järjestelmä sinänsä tuli tutuksi jo aiemmassa tehtävässäni Nokia Maillefer Nextromilla, jossa ehdin tehdä kaapelikonelinjojen layout-suunnittelua 18 vuotta ennen nykyistä työpaikkaani. Nextromilla oli RoimaSoftware Aton -järjestelmää edeltävä versio (MST9000) käytössään.
Mitä työpäivääsi sisältyy?
Teen muutoksia tuoterakenteisiin ja muutoskäsittelyä, sekä koulutan ja tuen kollegoja RoimaSoftware Atonin käytössä. Ohjelmiston client-käyttöliittymä on todella kätevä tietojen hakemisessa vähilläkin hakuehdoilla. Nyt kun käytössä on myös Plus-paketti Microsoft Officen -tuotteisin, on suurinkin muutosvastarinta käyttämiseen murtunut.
Miten vapaa-aikasi kuluu?
Asun Järvenpäässä, jonne rakensimme omakotitalon 33 vuotta sitten itse suunniteltujen piirustusten mukaan. Siihen aikaan ei vielä ollut talopaketteja kovinkaan paljon. Vapaa-ajalla tykkään kutoa ja lukea. Lisäksi olen intohimoinen autoharrastaja. Vanhat Ford Mustangit ovat lähellä sydäntä, tallista löytyy niitä kolme kappaletta, vuoden -65, -71, -91 mallit. Joka kesä teemme autoharrastajien kanssa pidemmän reissun Suomessa tapaamassa muita autoharrastajia. Aikuiset tyttäret ovat mukana autoharrastuksessa.
Mitä ajatuksia työ herättää?
Tärkeintä on se, miten itse asennoituu elämään ja työhön. Kun työ on riittävän mielenkiintoista, on kaikki siihen liittyvä kivaa. Aamulla on mukava fiilis mennä töihin. Sitä en kaipaa, että harrastuksesta tulisi työ, vaan harrastukset pidän harrastuksina, joista on mukava keskustella. Jos jotakuta ihmistä työ kovasti harmittaa, niin etsitään jutustelun kautta asiasta esille parempi puoli, välillä musta huumori on hyvä apu asiassa.
Miksi tuotetietojen hallinta on tärkeää
Tietojen on oltava helposti löydettävissä ja käytettävissä.
Sari Seilo, Kopar Oy:n dokumentointi-insinööri ja tuleva RoimaSoftware Aton -pääkäyttäjä
Kopar Oy on parkanolainen, materiaalinkäsittelylaitteiden johtava valmistaja. Yrityksen päätoimialat ovat energiateollisuus, metallurgia-, sementti- sekä kemianteollisuus. Kopar valmistaa laitteita mekaaniseen materiaalin käsittelyyn, pneumaattiseen materiaalinkäsittelyyn, raakaveden suodatukseen sekä rumpuja ja uuneja sulattojen tarpeisiin
Mistä olet tullut Koparille?
Olen syntynyt Ruotsissa, Västeråsissa, josta perheeni muutti takaisin isän kotiseudulle Kauhajoelle ollessani 10-vuotias. Opiskelin Seinäjoella mekatroniikaan insinööriksi (AMK). Muutin Raumalle, jossa työskentelin BMH Technologylla dokumentointi-insinöörinä reilut 8 vuotta. Palasin kotikonnuille Etelä-Pohjanmaalle. Hetken työskentelin teknisenä dokumentoijana Lumikko Technologiesilla ennen Koparia. Koparilla olen ollut projekti-insinöörinä noin 1,5 vuotta.
Koparilla on käytössä RoimaSoftware Aton -järjestelmä, johon olin tutustunut jo BMH Technologyllä, silloin tosin vielä Modultekin tuotteena.
Mitä päivääsi kuuluu?
Teen monipuolisesti projektien dokumentaation hallintaa toimien projektipäälliköiden apuna. Pidän kirjaa toimitetuista ja puuttuvista asiakasdokumenteista. Hoidan laitekohtaisia käyttö- ja huolto-ohjeita: tuotan ja ylläpidän ohjeet. Konekirjapakettien kokoaminen ja toimittaminen asiakkaille kuuluu myös tehtäviini. Tarvittaessa syötän tietoa/dokumentteja myös asiakkaiden tietojärjestelmin.
Missä asut?
Perhe ja koti on Jalasjärvellä. Siellä on mukava asua, ja tykkään siitä että Jalasjärvi on pieni paikkakunta.
Oletko aamu vai iltaihminen?
Olen aamuihminen, on kiva lähteä ajoissa töihin ja silloin pääsee myös ajoissa kotiin.
Mitä harrastat?
Olen käynyt aikuisten uimakoulua viime syksystä lähtien. Jalasjärvellä on uimahalli ja meillä on mahtava uimaopettaja. On ollut ilo huomata, miten uimatekniikka on löytynyt, ja nyt olen ihan hurahtanut lajiin, hommasin juuri uimaräpylätkin.
Mitä ottaisit mukaan autiolle saarelle?
Perheen ja käsilaukun
Mitä kirjaa voisit suositella?
Olen lukenut Harry Potter-kirjat useamman kerran ja suosittelen muillekin hyvistä tarinoista tykkääville.
Jos nyt vaihtaisit alaa, mitä haluaisit tehdä?
Voisin olla jonkun alan opettaja, mieluiten aikuisille.
Miksi dokumenttien ja tuotetietojen hallinta on tärkeää?
Siksi että seuranta on tärkeää, jää aina mustaa valkoiselle, kuka ja milloin tietoja on muokannut ja käyttänyt. Kun revisiohallinta on kunnossa, voidaan olla varmoja siitä että viimeisin tieto on käytössä. Pysyy niin sanotusti homma hanskassa.
Tuomo Rissanen, Trussmatic Oy, projekti-insinööri ja RoimaSoftware Aton -pääkäyttäjä
Trussmatic Oy on suomalainen projektiteknologia- ja ohjelmistotalo, joka on ensimmäisenä maailmassa kehittänyt täysin automatisoidut robottituotantolinjastot kattoristikoiden valmistukseen. Yritys tarjoaa kokonaisvaltaiset, asiakaskohtaisesti räätälöidyt ratkaisut, joissa laadukkaat tuotteet ja ohjelmistot yhdessä tuottavat asiakkaille lisäarvoa. Trussmatic Oy on tuonut suuren teknologisen harppauksen perinteiseen käsityöhön perustuvaan ristikkoteollisuuteen, nostaen automatiikan ja robotiikan merkittävään rooliin.
Milloin tulit taloon?
Lokakuussa 2017. Sain työtarjouksen ja edessä oli muutenkin juuri paikkakunnan vaihdos, joten homma eteni siten loogisesti. Ennen työskentelin sahapuolella logistiikkainsinöörinä.
Mitä tyypilliseen työpäivääsi sisältyy ja mistä tehtävistä pidät eniten?
Tähän mennessä työpäiviä ei vielä ole ollut kahta samanlaista. Päiviin kuuluu paljon erilaista, muun muassa Aton-projektin pyörittämistä. RoimaSoftware Aton-pääkäyttäjänä opittavaa on paljon, sillä järjestelmä ei ollut minulle ennalta tuttu ja tuotehallinnan puoli on minulle hyvin uusi maailma. Mutta tosi nopeasti kyllä oppii! Kukaan muu ei osaa järjestelmää, joten neuvon kaikkia kaikessa, ja neuvomalla sitä oppii parhaiten. Tähän mennessä kaikesta on selvitty ja kaikki on saatu hoidettua.
Miksi PDM-järjestelmä on valmistavalle yritykselle tärkeä?
Tiedot ovat kaikki samassa paikassa eikä niiden perään tarvitse kysellä keneltäkään. Se helpottaa asioita, jos esimerkiksi ihmisiä vaihtuu talossa.
Mitä harrastat?
Kesäisin frisbeegolfia harrastelumielessä, pelailemme ystävien kanssa eri puolilla Suomea.
Mikä oli lapsuutesi toiveammatti?
Siisti sisätyö, ja se on nyt täytetty! Olen aina mennyt intohimon perässä. Kunhan itse tykkää, niin se on pääasia.
Sami Sjöblom, Trussmatic Oy, CTO
Olen ollut mukana yrityksen nykyisessä olomuodossa alusta alkaen, eli noin 2,5 vuotta. Yritys on siis melko nuori, mutta itse teknologiaa on kehitetty jo vuosia. Nykyinen pääomistaja ja toimitusjohtaja kysyi minulta, lähtisinkö hänen kanssaan viemään yritystä yhdessä eteenpäin. Tutustuin tuotteeseen ja mietin muutaman kuukauden, ja päätin lähteä mukaan. Päätös ei ollut kovin vaikea, ja se sopi myös silloiseen elämäntilanteeseeni.
Mitä tyypilliseen työpäivääsi sisältyy?
CTO:n tittelillä ja yritystä vuoden ajan nollasta rakentaneena voin sanoa, että PALJON. Pääpaino on ollut myynnissä, mutta viime aikoina enemmän asiakastoimitusten ja prosessikehityksen parissa. Käytän RoimaSoftware Atonia päivittäin, sillä meillä kaikki dokumentaatio tallennetaan Atoniin ja huolehditaan siitä, että verkkolevyt pysyvät puhtaina.
Mitkä tehtävät ovat mieluisimpia?
Vaihtelevuus. Vaikea määritellä, mutta sellaiset tehtävät, joissa on sisältöä! Byrokratia ei ole lähellä sydäntäni.
Matkusteletko paljon työn perässä?
Hyvin paljon on tullut matkusteltua. Sain vuosi sitten Finnairin Gold-kortin, eli paljon reissua on ollut. Olemme panostaneet myyntiin ja kaupallistamiseen paljon ja se alkaa nyt tuottaa hedelmää. USA, Australia ja Pohjois-Eurooppa ovat meille tärkeimpiä markkinoita – etenkin USA:ssa kattoristikkoteollisuus on todella iso bisnes.
Ehditkö harrastaa vapaa-ajalla?
Ehdin. Tosin minulla on vaimo ja kolme lasta ja rakennan omakotitaloa. Suunnistan ja juoksen pitkiä matkoja.
Mitä tulee mieleen sanasta tuotetieto?
Meillä Trussmaticilla asiakasprojektien osakokonaisuuksien historia, -kehitys ja kaikki siihen liittyvän tiedon ylläpito. Lisäksi suunta tulevaisuuteen – pohja sille, minne mennään. Siinä tärkeimpänä se, että meillä tuote liittyy aina asiakkaaseen. Ilman tuotetietoa ja asiakasta ei ole myyntiä, ja ilman myyntiä ei ole yritystä.
Teemme räätälöityjä tuotantolinjoja asiakkaille; ne ovat aina hieman erilaisia. Omasta tuotteesta pyritään tekemään modulaarinen ja mahdollisimman vakio mutta kuitenkin joustava asiakkaan tarpeet huomioiden. Olemme projektiteknologia- ja softatalo: meillä on patentoituja tuotteita ja prosessi joita kehitämme. Teemme tuotteisiin mekaniikan, automatiikan ja ohjelmistot. Integroidumme asiakkaan laitteisiin tehdasjärjestelmiin. RoimaSoftware Aton on tässä tärkeässä keskiössä kaiken tuotetiedon hallinnassa.
Miksi PDM-järjestelmä on valmistavalle yritykselle tärkeä?
Tiedonhallinta. Tiedon on oltava löydettävissä ja luokiteltavissa. Tärkeää on myös tietoturva ja säilytettävyys. Jos lukee PDM-järjestelmän myyntiesitteen, niin sieltähän se käy ilmi. PDM-järjestelmä on tärkeä etenkin, kun mennään vähänkään isompaan yritykseen, mutta samalla haastava, kun tietojärjestelmät pitää saada liitettyä yhteen. Se aiheuttaa työtä.
Tunnetko tekeväsi nyt sitä, mitä olet aina halunnut?
Olen tehnyt rohkeita päätöksiä ja lähtenyt tilaisuuksiin mukaan. Nautin siitä mitä teen.
Oliko sinulla lapsena toiveammattia?
Eikö kaikilla ole ollut jotain näitä palomiehiä ja muita? No Legoilla olen aina tykännyt leikkiä, tietynlainen insinööriys ja tekninen puoli ovat minulla veressä, samoin kehittäminen ja teknologia.
Vladimir Silberman, Sr. IT Specialist ja RoimaSoftware Aton -pääkäyttäjä, Steris Finn-Aqua
Steris Finn-Aqua kehittää ja valmistaa lääkeveden tislaimia, puhtaanhöyrynkehittimiä, autoklaaveja sekä biovaarallisten jätevesien sterilointilaitteistoja. Sterisin asiakkaita ovat suuret lääkevalmistajat, sairaalat, tieteelliset tutkimuslaitokset ja muut teollisuudenalat. Steris Finn-Aqua on osa maailmanlaajuista Steris-konsernia ja toimittanut jo yli 5000 laitetta eri puolille maailmaa. Vuosittain valmistuu noin 150–200 laitetta, joista yli puolet toimitetaan Eurooppaan.
Milloin ja miten päädyit yritykseen töihin
Tulin taloon vuonna 2012, joten olen ollut yrityksessä nyt vähän yli viisi vuotta. Työ tuli etsiessä sattumalta vastaan, ja yksi tuttuni myös suositteli yritystä. Aloitin talossa IT-tukihenkilönä, mutta nykyään vastaan kaikesta IT:stä ja nyt myös RoimaSoftware Aton -projektista. Ylläpitoon otettiin uusi IT-tukihenkilö, jolloin minulla vapautui aikaa Atonille. Meitä on siis oikeastaan kaksi pääkäyttäjää, mutta vastuu RoimaSoftware Atonista on siirtynyt enemmän minulle.
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Joskus on hiljaista, joskus todella kiireistä. Tarkistan, että kaikki toimii, ja teen myös kehitystyötä. Olen usein yhteydessä päätoimistoomme Yhdysvalloissa sekä muihin toimistoihimme Ranskassa ja Englannissa. Pääasiassa pidämme palaverit etänä, mutta pari kertaa olen käynyt Yhdysvalloissa koulutuksissa ja tutustumassa yrityksemme infrastruktuuriin; meillä on yhteinen järjestelmä. Kansainvälisyys on välillä haastavaa esimerkiksi aikaerojen vuoksi.
Mitkä tehtävät ovat itsellesi mieluisimpia?
Ongelmien ja haasteiden ratkaisu ja selvittely, sekä projektijohtaminen.
Mitä harrastat?
Polkupyöräilyä, välillä myös tennistä ja tänä kesänä aloin pelata Golfia.
Mitä tulee mieleen sanasta tuotetieto?
Tieto tuotteesta.
Minkä neuvon antaisit yritykselle, joka on aloittamassa PDM-projektia?
Täytyy olla riittävä määrä resursseja, siis käyttäjiä, jotta projektissa pääsee etenemään tehokkaasti, koska se vaatii aika paljon ominaisuuksien testailua ja räätälöintejä ennen tuotteen käyttöönottoa. Kannattaa tehdä mahdollisimman vähän räätälöintiä, jota ei ole vakiona PDM-ohjelmassa, ja mieluummin odottaa, jos kyseiset ominaisuudet ovat tulossa PDM-ohjelman uusimissa versiossa. Ilman näitä yksilöllisiä räätälöintejä pääsee etenemään nopeammin ja tehokkaammin, muuten tulee enemmän asioita testattavaksi ja korjattavaksi ennen tuotteen käyttöönottoa.
Mikä oli lapsuutesi toiveammatti?
Ei ole oikeastaan ollut erityistä toiveammattia lapsena. Nyt tavoitteenani on osallistua enemmän erilaisiin projekteihin, erityisesti projektinjohtotehtäviin. Pidän haasteista; hiljaisina hetkinä ei ole yhtä kivaa.
Antero Rantanen, Efore Oy, PDM-pääkäyttäjä
Efore on vaativia tehoelektroniikkatuotteita kehittävä ja valmistava kansainvälinen yhtiö. Yhtiö on perustettu vuonna 1975. Yhtiön pääkonttori on Espoossa ja sen tuotantoyksiköt sijaitsevat Kiinassa ja Tunisiassa. Yrityksen myynti- ja markkinointitoiminnot sijaitsevat Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa.
Kuka olet
Olen Antero Rantanen, Eforen RoimaSoftware Aton PDM -pääkäyttäjä toimin Design Support tiimin vetäjänä. Tiimini vastuulla on dokumentointi, piirilevysuunnitelu ja komponentti-insinööri toiminnot.
Miten päädyit nykyiseen työhösi
Syksyllä tulee jo 29 vuotta täyteen Eforella. Olin mukana RoimaSoftware Atonin käyttöönotossa Eforella ja siirtynyt sen myötä pääkäyttäjäksi
Mitä harrastat
Vapaa-aika kuluu metsällä, harrastan metsästystä, metsänhoitoa sekä puutoitä.
Mitkä ovat tuotetiedonhallinnan suurimmat edut
Se, että kaikki tärkeä tieto löytyy samasta paikasta.
Minkä neuvon antaisit pdm-hanketta suunnittelevalle?
Kannattaa tehdä määrittelyt hyvin, koska jatkossa mennään niiden mukaan. Ja tulee muistaa että yksinkertaisuus on kaunista. On helpompi toimia, kun räätälöintejä on pienempi määrä.
Tomi Laakso, Temet Oy, RoimaSoftware Aton-, SolidPDM- ja Solidworks-pääkäyttäjä
Temet tarjoaa suojateknologian erityisosaamistaan asiakkaidensa käyttöön helpottamaan suojien suunnittelua ja rakentamista yhä toimivampien ja taloudellisempien suojaratkaisujen aikaansaamiseksi. Asiantuntijamme ovat asiakkaidemme tukena suojien suunnittelussa, rakentamisessa ja niiden elinkaaren aikaisten vaatimusten toteuttamisessa.
Temetin globaalisti ainutlaatuinen suojateknologiaosaaminen on pitkäjänteisen, määrätietoisen ja jatkuvan dynaamisen tutkimus- ja kehitystyön tulosta.
Tomi, mitä tehtäviisi kuuluu?
RoimaSoftware Aton-, SolidPDM ja Solidworks-pääkäyttäjän tehtävien lisäksi vastuualueeseeni kuuluvat kaikki sähkö- ja automaatioasiat, sekä myös uusien tuotteiden testaaminen.
Miten päädyit nykyiseen työhösi
Löysin vuonna 2004 netistä mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen Temetiltä, ja sillä tiellä ollaan.
Mitä harrastat
Kamppailu- ja itsepuolustuslajeja, kuten karate ja vapaaottelu. Kesäisin harrastan kalastusta.
Mitkä ovat tuotetiedonhallinnan tärkeimmät edut
Järjestelmällisyys säilyy, tietoa on helpompi löytää. Muutoksenhallinta helpottaa.
Minkä neuvon antaisit pdm-hanketta suunnittelevalle?
Ensin prosessit kuntoon ja sen jälkeen mietitään, mitä halutaan tehdä ja miten ohjelmisto siihen soveltuu. Hankkeella on oltava johdon tuki.
Kristian Katilainen, AAVI Technologies Oy, RoimaSoftware Aton -pääkäyttäjä
AAVI Technologies Oy on suodatinvapaiden ilmanpuhdistusratkaisujen tarjoaja, joka on erikoistunut takamaan puhtaan ilman sisätiloihin ja auttamaan teollisuuspäästöjen hallinnassa. AAVI on suomalainen tutkimus- ja kehitysyritys, jonka omistaa kiinalainen ympäristöteknologian konserni SNETS Ltd. Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Tuotteissa ei tarvita suodattimia, ja patentoitu AAVI®-teknologia yhdistää sekä kaasujen imeytymisen että hiukkasten ja ionien poistot.
Milloin ja miten tulit taloon?
Tulin taloon tammikuussa 2017 tekemään opintojeni lopputyön tuotantolinjan layout-suunnittelusta, ja varsinaisen työskentelyn AAVIlla aloitin toukokuussa. Olen ollut vähän eri työtehtävissä: aluksi olin tuotannonsuunnittelussa, mutta kun PDM-käyttöönotto tuli yrityksessämme ajankohtaiseksi, siirryin PDM-puolelle ja päädyin sitä kautta pääkäyttäjäksi.
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Se vaihtelee paljon. Välillä puolet päivästä voi kulua RoimaSoftware Atonin parissa ja puolet muissa tehtävissä, riippuen siitä millaiset deadlinet tehtäville on asetettu ja ilmeneekö tuotteiden puolesta tarpeita. Minulla on päävastuu Aavi Tuuli -tuotteen tuotteistamisesta sekä PDM-järjestelmän hallinnoinnista ja kehittämisestä. Osittain minua työllistää myös tulevan tehtaan suunnittelu, joka lopulta tulee olemaan päätehtäväni.
Mitkä ovat vahvuutesi?
Vahvuuksiani ovat eri järjestelmien käyttö sekä kokonaiskuvan hahmottaminen. Tulevaisuudessa haluaisin edetä esimiesasemaan tai asiantuntijatehtäviin.
Mitä tulee mieleen sanasta tuotetieto?
Se että mitä tietty tuote sisältää, mitä kaikkia liitoksia sillä on ja mistä se rakentuu.
Minkä neuvon antaisit yritykselle, joka on aloittamassa PDM-projektia?
Jos voi ottaa meidän projektista oppia, niin panostaisin ehdottomasti esivalmisteluihin, jotta järjestelmä päästään ottamaan käyttöön mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Mitä kauemmin käyttöönotossa menee, sen kalliimmaksi homma tulee kaikille. Lisäksi tarvitaan kärsivällisyyttä, sillä projektissa pitää käydä läpi paljon dokumentteja. Tarvitaan myös henkilökohtaista koulutusta pääkäyttäjälle.
Oletko aina halunnut tälle alalle?
Joo ja en. Olen ajautunut alalle, mikä on varmaan osin johtunut omasta perheestä: perhe on alitajuisesti vienyt tänne suuntaan. Sinänsä nautin tästä työstä ja työn tuottamuksista; ihan mukavaa on. Joskus suunnittelin suuntautuvani ekonomiaan ja kaupalliselle puolelle, mutta ehkei se olisi ollut parempi tie.
Jääkö sinulla aikaa harrastuksille?
Nykyään jää. En aio enää tinkiä urheilusta ajan puutteen takia! Harrastan lätkää harrastesarjassa; käyn treeneissä ja peleissä. Saa tosin nähdä mitä teen lätkän suhteen ensi vuonna. Uutena harrastuksena on crossfit-tyyppinen TFW (Training For Warriors) ja tarkoitus on päästä ensi syksyyn mennessä tosikuntoon.
Mitä muuta haluaisit sanoa?
Itse olen tykännyt yhteistyöstä, vaikka olisi ollut ongelmiakin. Se kuuluu asiaan, että menee hyvin ja huonosti. Roiman kanssa yhteistyöstä minulla on hyvä kuva.
Jouko Uotinen, SAKSU:n konesuunnittelija ja SolidPDM-pääkäyttäjä
Savon Konesuunnittelu Oy (SAKSU) on insinööritoimisto, jolla on suunnittelusta kokemusta vuodesta 1989 alkaen. SAKSU tarjoaa materiaalin käsittelyalan laitosten, laitteiden ja teräsrakenteiden mekaniikkasuunnittelua sekä teräsrakenteiden ja koneenosien lujuuslaskentaa.
Aloitin Savon Konesuunnittelussa vuonna 2004. Tulin konesuunnittelijaksi, ja olen vastannut myös atk:sta. Viimeiset puolitoista vuotta olen toiminut Roxon Oy:n pdm-vastaavana.
Mitä toimenkuvaasi sisältyy?
Tuen suunnittelijoiden SolidPDM, Aton- ja Solidworks-käyttöä. Pdm-työskentelyn lisäksi teen kuljetusjärjestelmien konesuunnittelua ja lujuuslaskentaa.
Urheilu vai penkkiurheilu?
No ei oikeastaan kumpikaan. Silloin tulee seurattua, jos Suomi pelaa lätkän MM-kisoissa, mutta muuten en urheilua juuri katso enkä harrasta.
Mitä harrastat?
Hankimme kolmisen vuotta sitten teräsveneen, jossa on sauna, pituutta on yli 11 metriä ja painoa 10 tonnia. Niittirunkoisen veneen köli on kastunut ensimmäisen kerran vuonna 1893, joten ikää on kunnioitettavat 125 vuotta. Vene on harrastuksena ympäri vuoden, talvisin sitä tulee laiteltua ja paljon on saanut oppia uutta sen myötä. Kesäisin vene toimii saunallisena kesämökkinä, jolla on vaihteleva järvimaisema. Soisalon saari (1638 neliökilometriä) on tullut kierrettyä sen kanssa joka vuosi.
Mitä tulee mieleen sanasta tuotetieto?
Tuotetieto on mahdollisuus. Tai ongelmia.
Jos et tekisi näitä hommia, mitä tekisit?
Voisin olla ATK-tukihenkilö / systeemikeiju…
Juha Sarvi, Kesla Oyj:n ICT-päällikkö ja RoimaSoftware Aton -pääkäyttäjä
Kesla on aidosti suomalainen metsäteknologian moniosaaja. Jo yli 55 vuoden ajan sillä on ollut vahva ote puunkorjuun koko tuotantoketjuun, kannolta tehtaalle. KESLA–tuotteet suunnitellaan palvelemaan asiakkaiden tarpeita vuodesta toiseen, vaativissakin olosuhteissa. Keslan toiminta perustuu vahvaan asiakaslähtöiseen tuotekehitykseen sekä pitkäjänteiseen yhteistyöhön kumppanien kanssa. Kattavan myynti- ja huoltokanavistomme kautta Kesla palvelee asiakkaitaan kotimaassa ja viennissä kellon ympäri.
Juha, milloin tulit taloon?
Muutin Imatralta ja tulin Kesälahden tehtaalle työhön vuonna 1981, etsivät silloin konepuolen osaajaa. 1985 vaihdoin it-osastolle, ja sen jälkeen olenkin opiskellut lisää noin 10 vuoden välein. Ammattikorkeakoulussa erikoistuin ohjelmointi- ja tietoliikennetekniikkaan. Tuoreimpana aluevaltauksena suoritin Ylemmän Ammattikorkeakoulututkinnon osaamisen ja strategisen johtamisen opintosuunnalla. Yritys on antanut mahdollisuuden opiskella työn ohessa, josta olen kiitollinen, vaikka välillä kiire onkin kova. Työn ja opiskelun suorittaminen samanaikaisesti on myös vaatinut itsekuria.
Mitä sisältyy tyypilliseen työpäivään?
Otin RoimaSoftware Atonin käyttöön vuonna 2004. Vuonna 2008 RoimaSoftware Atonista tuli Keslan nimike- ja rakennemaster ja silloin otin pääkäyttäjän tehtävät haltuuni.
Tehtäviini kuuluu emoyhtiön ict-puolen hoitaminen yhdessä strategisten yhtistyökumppanien, kuten Roiman, kanssa. Keslalla tehdään pitkän ajan ict-strategia, ja hoidan sen mukaisesti tehtävät hyvin itsenäisesti. Organisaatio ja muut muutokset teettävät ajoittain melkoisesti työtä, samoin kuin laitteistojen yms. ylläpito. Myös uusien henkilöiden perehdytys ja RoimaSoftware Aton -koulutus työllistävät jonkin verran.
Mitkä tehtävät ovat itsellesi mieluisimpia?
Eniten pidän uuden suunnittelusta, etenkin prosessien suunnittelusta ja niiden toteuttamisesta.
Mitä harrastat?
Tanssi on lähellä sydäntä, se on mukava, sosiaalinen liikuntaharrastus, ja pitää mielen virkeänä. Mopo-harrastukseni alkoi vuonna 1995 ja on nyt laajentunut pienempien ja isompikuutioisten kaksipyöräisten rakenteluun. Toissa kesänä tuli ajettua kesälomareissu pappa-mopolla (1800 km 8 päivässä).
Mitä tulee mieleen sanasta tuotetieto?
RoimaSoftware Aton ja tiedon hallinta. Fakta on, että tietoja pitää hallita jollakin tapaa. Olin 2004 miettimässä tuotekehitystiimin kanssa Keslalle tuotetietojen hallinnan ratkaisua. 24000 tuotedokumenttia ei mitenkään voi hallita ilman järjestelmää – ilman RoimaSoftware Atonia suunnittelijat olisivat pulassa.
Minkä neuvon antaisit yritykselle, joka on aloittamassa PDM-projektia?
Masterdatan on oltava yhdessä paikassa, organisoidusti ja josta sitä sitten jaetaan edelleen tarvittaviin paikkoihin. Käyttäjät on koulutettava järjestelmän käyttöön hyvin, ja kaikkien on sitä käytettävä. Keslan kaikki ict-dokumentit ovat RoimaSoftware Atonissa, muuten ei kokonaisuutta voisi hallita.
Mikä oli lapsuutesi toiveammatti?
Asuin lapsena maalla. Meillä oli pieni saha, ja teimme lelut puusta, itsekin niitä paljon tein. Ukki puolestaan oli seppä, joten on varmaan sukuvika, että aina on tullut jotakin rakenneltua.
Jukka Viitala, Patria Aviation Oy, järjestelmäinsinööri ja RoimaSoftware Aton -pääkäyttäjä
Patria Aviation valmistaa mm. taktisia datalinkkejä, vedenalaisia valvontajärjestelmiä, taistelunjohtojärjestelmiä, tulenjohtojärjestelmiä, viestinvälitysjärjestelmiä ja kenttäjohtojärjestelmiä. Patria Aviation Oy tekee myös huoltoa ja ylläpitoa puolustusvoimien sopimuskumppanina.
Miten päädyit tähän yritykseen töihin?
Tulin kesätöiden kautta, yrityksessä oli sopivia työpaikkoja auki. Lisäksi yrityksen toimipiste oli sopivasti kodin ja opiskelupaikan puolivälissä.
Mikä on sinun toimenkuvasi?
Toimin projekteissa järjestelmäinsinöörinä ”ohjelmistopainotteisesti” ja yksikkömme RoimaSoftware Aton-pääkäyttäjänä.
Mitä harrastat?
Sulkapalloa ja kuntosalia, sekä kaikenlaista kunnostusta ja korjausta (vanha talo, vanha mökki ja vanhat pihamaat)
Mitä sinulle tulee mieleen sanasta tuotetieto?
Aluksi ainakin nimikehallinta ja muutoshallinta tulevat mieleeni. Mutta nyt, kun mietin niin myös dokumentinhallinta.
Mitä tekisit, jos et olisi tällä alalla?
Jaa a… nuorena olisin voinut ohjautua sukurasituksen takia pelti- tai puusepän hommiin.
Jarmo Manninen, NTcabin kehityspäällikkö ja RoimaSoftware Aton -pääkäyttäjä
NTcab Oy on noin 50 hengen yritys Nivalassa. Yritys suunnittelee ja valmistaa erilaisia ohjaamoita työkoneisiin. NTcabin asiakkaina toimivat alansa johtavat nosturi- ja erikoistyökonevalmistajina toimivat maanrakennus-, kaivos-, logistiikka- ja metsäteollisuusalan yritykset. Piensarjaohjaamoiden valmistus tapahtuu ”Avaimet käteen” -toimintana.
Millainen on toimenkuvasi?
Toimenkuvaani kuuluvat yrityksemme ICT-järjestelmien hallinnointi, ylläpito ja kehitys. Lisäksi tontillani on tuotannonohjaus ja -suunnittelu.
Mitä harrastat?
Nuorempana pelasin jääkiekkoa itsekin, mutta tällä hetkellä toimin poikieni jääkiekkojoukkueen valmentajana.
Mitä tulee mieleen sanasta tuotetieto?
Hmm… hallittavuus.
Mitä tekisit, jos et olisi tällä alalla?
Tykkään metsähommista ja viihdyn metsässä sopivassa määrin, joten voisin olla vaikka metsuri. Teen mielelläni työtä käsilläni.
Juho Jurvakainen, Profile Vehicles Oy:n tuotepäällikkö ja RoimaSoftware Aton -pääkäyttäjä
Profile Vehicles sijaitsee Iisalmessa, me kehitämme ja suunnittelemme erikoisajoneuvoja, joita emo- ja tytäryhtiöissä valmistetaan. Tuotevalikoimaan kuuluu ambulanssit, kenttäjohtoautot sekä viranomaisajoneuvot.
Tulin taloon helmikuussa 2014 diplomityöntekijäksi, diplomityön aiheena oli tuotannon tehostaminen tuotteen modulaarisuuden avulla.
Mitä kuuluu toimenkuvaasi?
Tuoterakenteiden ylläpito, PDM-pääkäyttäjän tehtävät sekä suunnittelutyötä. Lisäksi myös jonkun verran projektinjohtotehtäviä Pääkäyttäjäkoulutuksesta sainkin hyviä ideoita tulevaan PDM-pääkäyttäjän työhön.
Mitä harrastat?
Kotona omakotitalon huoltotoimia sekä koneella istuskelua, myös jonkin verran retkeilyä.
Mitä tulee mieleen sanasta tuotetieto?
Ongelmia ja hallinnan vaikeus. PDM:n ja ERP:n yhteistoiminnan sovittamien saattaa myös osoittautua haastavaksi. Tuotetiedon hallinnassa olennaista on yhteiset pelisäännöt sekä niiden noudattaminen, jotta tieto pysyy ajantasalla.
Minkä neuvon antaisit yritykselle, joka on aloittamassa PDM-projektia?
Kannattaa ennakkoon määritellä tarkasti, miten yrityksessä halutaan jakaa käyttäjäoikeuksia esimerkiksi eri nimike- tai dokumenttiryhmien välillä. Lisäksi kannattaa varautua myös tilanteeseen, jossa päivityksen takia tulee tuotantokatkoksia.
Mitä tekisit jos et olisi tällä alalla?
Varmaan se liittyisi jotenkin autoihin. Aihealue on kiinnostanut pienestä saakka.
Mika Aalto, T-Drill Oy:n järjestelmäasiantuntija ja PDM-pääkäyttäjä
Ensimmäinen kosketukseni T-Drilliin tapahtui jo vuonna 1999, kun olin talossa kesätöissä. Sen jälkeen talo on tullut tutuksi opiskeluaikana, nyt olen ollut jo 10 vuotta vakituisena. Työhistoriaa alkaa jo siis olla.
Tietohallinnossa meitä on tähän asti ollut kolme asiantuntijaa, mutta vuonna 2017 meitä on enää kaksi, kun kollega jäi vuodenvaihteessa eläkkeelle.
T-Drill työllistää Suomessa 80 henkeä ja Atlantassa toistakymmentä. Jokainen kone jonka teemme on tilaustyö asiakkaalle. Toimituksiin tulee jonkin verran tuotekehitystä, joten pdm-järjestelmä on meille kriittisen tärkeä. Valmistamme kestäviä koneita, ja siksi laitteiden tietojen on oltava käytettävissä ainakin 20-30 vuotta.
Mitä työpäivääsi sisältyy?
Hallitsen palvelimia ja verkkoa sekä teen järjestelmiin liittyvää ylläpitoa. Työvälineitäni ovat SolidWorks, SolidPDM, RoimaSoftware Aton, ERP, sähköpostijärjestelmä, palkanlaskentajärjestämä – koko setti. Yleensä on aina projekti päällä, viimeksi CRM-projekti ja nyt vuoden alussa sähköcad-käyttöönotto.
Mitä harrastat?
Salibandya ja jalkapalloa tulee pelattua. Kotona ohjelmaa järjestävät alle 2-vuotiaat lapset, poika ja tyttö. Olen iloinen kun pystyin pitämään hoitovapaata ja olemaan kotona heidän kanssaan 8 kuukautta.
Mitä tulee mieleen sanasta tuotetieto?
Mieleen tulee SolidWorks ja mallit.
Jos et tekisi nykyistä työtäsi, niin mikä kiinnostaisi?
Ohjelmointi on kiinnostavaa, yläaste-aikana tuli sitä tehtyä jonkin verran. Veri vetää it-puolelle, ja peliala voisi olla kiinnostavaa.
Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle parhaan mahdollisen kokemuksen sivustollamme. Voit halutessasi muuttaa evästeasetuksia milloin tahansa.
Välttämättömät/toiminnalliset evästeet
Aina aktiivinen
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastolliset evästeet
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointievästeet
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.