Onko teilläkin tuotesuunnittelussa kiireen tuntua? Todennäköisesti on, sillä tuotekehityksen on reagoitava yhä nopeammin tuotannon, markkinoinnin, huollon ja loppukäyttäjien vaatimuksiin.
Kun muutosvaatimuksia tulee sekä aktiivisiin että uusiin tuotteisiin, oikean tiedon löytäminen oikeaan aikaan tulee entistä haastavammaksi. Samalla kasvaa tuotetun datan, kuten mallien, piirustusten ja nimikkeiden, määrä rajusti.
Ohjelmistot muutosten pyörteissä
Tuotekehityksen käyttämät ohjelmistotkin ovat murroksessa. Enää ei aina tyydytä yhden toimittajan tiettyyn ohjelmistoon, vaan työkalu valitaan sen hetkisen tarpeen mukaan. Teräsrakennesuunnittelussa ei välttämättä tarvita edes 3D-järjestelmää, kun taas monimutkaisten muovituotteiden muottien ja varusteiden suunnittelu vaatii high-end-tason CAE-ohjelmistot ja -laitteistot.
Ohjelmistoja ei enää aina hankita omaksi, vaan voidaan vuokrata halutuksi ajaksi, käyttäjätarpeen mukaan.
Koska suunnittelu ei ole sidottu aikaan tai paikkaan, pitää järjestelmien olla käytössä 24/7 ja mistä päin maailmaa tahansa. Paikallisen installaation sijaan yhä enemmän suositaan virtualisoituja palveluja (VDI/GPU) tai pilvipalveluja.
Monesta lähteestä samaan järjestelmään
Tuotekehityssyklin jatkuva kiihtyminen lisää myös tiedonhallintajärjestelmien (PLM) vaatimuksia. Samaa tuotetta saatetaan kehittää eri suunnitteluohjelmistoilla ja eri toimipisteissä. Vaikka suunnittelusoftat eivät yleensä ole keskenään yhteensopivia, PLM:n on pystyttävä yhdistämään näiden eri järjestelmien tuottama tieto eheäksi kokonaisuudeksi.
PLM:n pitää myös tukea saumattomasti yrityksen muutosprosesseja. Muutos on voitava kohdistaa juuri oikeisiin nimikkeisiin oikea-aikaisesti, ja oltava myös jäljitettävissä. Yhä useammin pitää muuttuneet tiedot saada oman organisaation lisäksi myös yhteistyökumppanien käyttöön, ja mitä nopeammin sen parempi.
Saumatonta ja joustavaa käyttöä
Roiman ratkaisuilla tuetaan muuttuvan suunnitteluympäristön tarpeita. Yksinkertaistetut ja suoraviivaiset liittymät suunnitteluohjelmistoihin helpottavat käytön oppimista. Yhdenmukaiset käyttöliittymät minimoivat koulutustarpeet, vaikka käytössä olisikin useita eri CAD-ohjelmistoja.
Suunnittelija voi työskennellä joustavasti, ajasta ja paikasta riippumatta. Mikä parasta, tietoa voidaan käyttää ja jakaa saumattomasti yhteistyöverkostoon koko tuotteen elinkaaren läpi. Paikallisia asennuksia ei tarvita, koska ohjelmistot ja tuotetieto voidaan hallita kokonaisuudessaan pilvipalveluna.
Miltä kuulostaa, olisiko tässä kokeilemisen arvoinen apu suunnittelijoiden kiireiseen päivään?
Mikko Ojala
Projektipäällikkö
PS. Tervetuloa webinaariin, jossa kerron suunnittelijoiden käyttöön kehitetystä Aton for CAD -työkalusta, SaaS-palveluna.