ROIMA ACADEMY
Muutosjohtaminen ja ihmiset
Oletko johtajana nähnyt uuden tehtaan tai rakenteilla olevan tuotantolinjan liepeillä teräksenkovia IT-ammattilaisia, joiden polvien päällä lepää PC, joka on kytketty siihen suureen ja ihmeelliseen ohjausyksikköön, josta sinun vastuullasi oleva tehtaan tuloksenteko riippuu?
Sähköttömään mökkiin syntyneenä tunnen suurta ihailua ja kunnioitusta noita osaajia kohtaan – olen heidän tekemisistään ulkona kuin lumiukko. Olen asiasta tulosvastuullisena ja silti ulkona. Mutta arvatkaapa, kuinka moni muukin operatiivisessa organisaatiossasi on pihalla siitä, miten ja millä eväillä omalle työpaikalle on rakentumassa sitä, millä tulemme tekemään tulosta!
Olen nähnyt monituisia kertoja kuinka kevyillä eväillä järjestelmiä otetaan käyttöön ja uusi tulokas otetaan vastaan. Aina ne on lopulta opittu hallitsemaan ja korjattu tai korvattu ne toiminnot, jotka käytännössä ovat osoittautuneet toimimattomiksi. Mutta millä hinnalla! En toivoisi, että itse kunkin pitäisi käydä Siperian opintomatkalla.
Viestini on: Älkää unohtako ihmistä, sitä tuloksentekijää, jolle uutta työkalua rakennatte. Rakentakaa yhdessä!
Osallistaminen kannattaa
Osallistamista ei ole se, että tuleville käyttäjille esitellään hienot prosessikaaviot, virtausmallit ynnä muut. Suurella todennäköisyydellä he eivät edes ymmärrä käyttämiänne termejä samoin kuin te. Osallistamista on se, että käyttäjä itse osallistuu tulokkaan rakentamiseen – oman osaamisensa kautta ja oman toiveensa uuteen ihmeeseen istuttaen. Hänen on oltava mukana alusta alkaen; kasvettava tulokkaan mukana ymmärtämään, mistä on kysymys, miksi rakennetaan, miten rakennetaan ja miten sitä aikanaan käytetään.
Tämä kaikki tuntuu työläältä ja aikaa vievältä, lähes mahdottomalta toteuttaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät ole tuttuja tarjotun teknologian kanssa.
Väitän kuitenkin muuta! He oppivat joiden pitää oppia, eli ne henkilöt, jotka rakenteilla olevaa työkalua tulevat käyttämään! Miksi? No siksi, että he ovat vastuuntuntoisia, ahkeria, osaavia, omassa työssään ja tärkeimpänä kaikesta, he haluavat kokea ikiaikaisen onnistumisen riemun.
Yhteistä kasvua
Olen usein verrannut edellä mainittua askeltamista syntymisen ihmeeseen, tulevan lapsen odotukseen, toiveina tulevaan, mutta sen ohella myös pelkoihin siitä, miten tässä meille käy. Jokainen perheenjäsen ja suku osallistuu odottamiseen ja valmisteluihin ja aikanaan vastaanottaa tulokkaan äitiä auttaen, perhettä tukien ja etenkin lapsen huomioiden… rakentaen tulokkaan itsetunnon terveeksi.
Karkkitehtailijana näen myös toisen vertauksen: Twistatun karkin! Jokainen uusi toiminnallisuus on käärittävä työyhteisön infrastruktuuriin! Organisaation kaikilla tahoilla on oikeus opiskella ja kasvaa projektin aikana sinuiksi uuden tulokkaan kanssa.
Arvot arjessa
Roiman arvoissa korostetaan monta sellaista asiaa, joka tukee edellä mainittua. Mainitsen tässä kaksi niistä.
Jatkuva parantaminen
Parannamme jatkuvasti myös omia prosessejamme ja panostamme asiakkuuteen. Haluamme tarjota parasta mahdollista palvelua ja asiantuntemusta!
Työn mielekkyys
Kaiken muutoksen keskellä on ihminen. Tulevaisuuden työntekijä on osaava moniosaaja, joka haluaa ja kykenee kehittämään yrityksen prosesseja, tuntee työnsä mielekkääksi ja sitoutuu yrityksen tavoitteisiin. Yritys menestyy, kun organisaation suorituskyky on korkea ja työn tekeminen on henkisesti ja fyysisesti mielekästä. Yhteensopivat, helppokäyttöiset tietojärjestelmät tehostavat työtä ja vähentävät rutiineja.
Taisto Pitkäsellä on 40 vuoden työkokemus elintarvikealalta, viimeksi hän on toiminut tehtaanjohtajana Lappeenrannan makeistehtaalla.