UUTISET

”Jos haluat olla paras, toimi vain parhaiden kanssa”

Saimme viettää antoisan aamupäivän yhdessä asiakkaittemme kanssa viime tiistaina Tampere-talolla. Manufacturing Performance Days 2017 tarjosi mainiot puitteet myös Roiman omalle tilaisuudelle. Seminaarimme otsikkona oli ”Learnings of the Most Competitive Industries” eli mitä maailman kilpailluin toimiala opettaa.

Aamun avasi toimitusjohtajamme Jukka Ropponen.  Hän kertoi Roiman suuresta missiosta: haluamme säilyttää valmistavan teollisuuden elinvoimaisena ja kilpailukykyisenä Euroopassa. Meille tutut arvot, eettinen valmistus ja tuotannon puhtaus ovat globaalisti tärkeitä ja edistettäviä asioita. Digitalisaatio ja automaatio ovat siinä avainasemassa – autamme asiakkaitamme niitä hyödyntämällä tehostamaan prosessejaan aina tuotesuunnittelusta valmistukseen ja varastointiin.

Digitalisaatio luo uusia bisnesmahdollisuuksia

Fastemsin CDO Tomi KankainenPäivän ensimmäisen keynote-esityksen piti Tomi Kankainen Fastemsilta. Yrityksen liiketoimintaa kuvaavat joustavat automaatiojärjestelmät, robotiikka, digitalisaatio ja teollinen internet. Fastems on yritys, joka elää kuten opettaa – osoituksena tästä myös Tomin rooli yrityksessä, eli hän on CDO, Chief Digital Officer. Kyseinen rooli löytyy tänään vasta murto-osasta yrityksiä. Tomi valaisi hyvillä esimerkeillä, mitä digitaalisuus merkitsee ja miten se on jo muuttanut liike-elämää pysyvästi. Esityksen perusteella oli helppo vakuuttua siitä, että myös valmistavan teollisuuden yritysten on syytä lisätä vahvuuttaan CDO:n verran.

Paneelit avasivat näköaloja yli toimialarajojen

Roiman  laaja kokemus ja syvä toimialaosaaminen niin teknologiateollisuuden konepajojen prosesseista kuin elintarviketeollisuudesta herätti ajatuksen nostaa esille oppeja yli toimialarajojen. Järjestimme siis aiheista paneelikeskustelut.

panelistit taisto pitkäsen johdolla.

Alustajana toimi Taisto Pitkänen (vas.) ja muina keskustelijoina Antti Varis ja Miikka Paananen.

Ensimmäisen paneelin alustajana toimi Taisto Pitkänen, jolla on takanaan 40 vuoden ura elintarviketeollisuudessa, mm. tehtaanjohtajana . Taiston mukaan jatkuva parantaminen on suorastaan elinehto, jotta valmistustoiminta säilyy kannattavana Suomessa. Hän on työuransa aikana nähnyt, miten tehtaan kilpailukyky ja tuottavuus on saatu huippuunsa paitsi hyvillä työvälineillä, myös ihmisiä kuuntelemalla.  Hyvät työvälineet ja henkilöstön sitoutuneisuus sekä mahdollisuus vaikuttaa työhön ovat tärkeitä, jotta aloitteita tehokkaampaan työhön kertyy. Tämä näkyy myös parantuneena työterveytenä, joka osaltaan nostaa koko yrityksen kilpailukykyä. Eläköitymisensä jälkeen tänä keväänä Taisto siirtyi Roimalle asiantuntijaksi, ja hänen tietämyksestään riittää jaettavaa  yhä uusien yritysten kehitysprojekteissa.

Paneelissa Pasi Rannus ja Roiman asiantuntijoita

Paneelin alustajana toimi Pasi Rannus (vasemmalla), ja Roiman asiantuntijoina olivat Olli Kanerva sekä Sampo Reivilä. Modedaattorina Jukka Salovaara.

Autonvalmistuksen todellinen menestystarina, Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehdas, toimi kehyksenä toisessa paneelissa. Pasi Rannus, Valmet Automotiven valmistustoimintojen johtaja, kertoi syitä, miksi maailmanluokan autovalmistaja pärjää Suomessakin. Huippuunsa viritetyssä tuotantolaitoksessa automaation hyödyntäminen on tietysti ensiarvoista; Valmet Automotivella niin robottien kuin pätevän valmistushenkilöstön määrä kasvaa käsi kädessä. Jatkuva parantaminen on myös autotehtaalla itsestäänselvä toimintatapa. Huippumenestys syntyy kuitenkin yhteistyössä ja siksi kumppanit on valittava huolella ja tehtävä yhteistyötä vain parhaiden kanssa. Tämän artikkelin otsikko ”Jos haluat olla paras, toimi vain parhaiden kanssa” on suora sitaatti Pasin esityksestä.

Asiakaspalaute kannusti parempaan toimitusvarmuuteen

Vesa Pylvänäinen VaisalastaSokerina pohjalla kuulimme tilaisuuden päätteeksi Vaisalan globaalin kumppaniverkoston hallinnasta. Operations-yksikön johtaja Vesa Pylvänäinen kertoi, miten asiakkaan palvelemiseen nopeasti ja täsmällisesti on panostettu asiakaspalautteen ohjaamana. Vaisalan tuotteille ominaista on korkea luotettavuusvaatimus. Tuotteet konfiguroituvat lähes rajattomasti ja asiakastilaus määrittelee lopputuotteen, joten valmisvarastoa ei pidetä. Nyt yrityksen toimitusvarmuus  ja nopeus saa asiakkailta kiitosta ja erottaa sen positiivisesti kilpailijoistaan. Tavoitteena on, että tänään valmistettu laite on jo huomenna asiakkaalla globaalisti – tuotteista peräti 98% menee vientiin.

Vaisalan korkean teknologian tuotteiden laadun takeena ja skaalautuvan toiminnan perustana  on lean-henkinen, standardi toimintatapa sekä työstään innostunut henkilöstö.