ROIMA AKATEMIA
Milloin on oikea aika siirtää toiminnanohjaus pilveen?

Yritysten käyttämät IT-palvelut siirtyvät pilveen kiihtyvällä tahdilla. Gartnerin ennusteen mukaan globaali julkipilvipalveluiden käyttö kasvaa tänä vuonna 21 %. Suurin osuus kokonaiskasvusta tulee SaaS (Software as a Service) -sovelluksista, ja niiden osalta markkinan odotetaan kasvavan ensi vuonna 18 %.
Kehitys ei varmasti tule kenellekään alaa seuraavalle yllätyksenä. Usein uutta liiketoimintasovellusta hankittaessa ensin selvitetään, löytyykö sopiva ratkaisu SaaS-palveluna, ja vasta sitten harkitaan muita vaihtoehtoja. Tämä on luonnollista, koska SaaS-mallin hyödyt ovat kiistattomat: skaalautuvuus, ennustettavat kustannukset ilman kertainvestointeja, selkeä vastuunjako ja matalammat kokonaiskustannukset.
SaaS-mallin hyödyt ovat kiistattomat: skaalautuvuus, ennustettavat kustannukset ilman kertainvestointeja, selkeä vastuunjako ja matalammat kokonaiskustannukset.
Monesti merkittävimmäksi konkreettiseksi hyödyksi kustannusten ohella nousee selkeä vastuunjako. Toimittaja vastaa sovelluksen toiminnasta kokonaisuudessaan. Asiakkaan näkökulmasta tämä vähentää merkittävästi ylläpitoon liittyvää työtä ja suoraviivaistaa toimintaa vikatilanteissa.
Täytyy toki muistaa, että vastuurajan siirtyminen toimittajaa kohti asettaa myös asiakkaalle uusia vaatimuksia. Ensinnäkin liiketoimintakriittisten sovellusten siirtyminen pilveen tekee verkon toiminnasta entistä tärkeämpää. Kapasiteettivaatimukset nousevat, ja riittävä vikasietoisuus on huomioitava. Toinen merkittävä asiakkaan vastuulle jäävä asia on pääsynhallinta. Sen rooli kasvaa, kun palvelut eivät enää ole sisäverkkoa suojaavien tietoturvakontrollien piirissä.
Toisaalta SaaS-malli tuo korkean tason teknisen suojauksen ja vikasietoisuuden myös pienten ja keskisuurten yritysten ulottuville. Tutkittaessa tarkemmin tietovuototapauksia voidaan havaita, että niissä on yleisempää, että järjestelmä on sijainnut yrityksen tiloissa kuin pilvessä.
Milloin on oikea aika siirtyä pilveen?
Pelkkä SaaS-malli ei automaattisesti tee ohjelmistosta hyvää tai huonoa. Yleensä myös ajatellaan, ettei kannata korjata sellaista, mikä ei ole rikki.
Milloin sitten on oikea aika siirtyä pilveen? Alla muutamia ajatuksia:
- Nykyinen ympäristö vaatii joko alustan tai ohjelmiston osalta mittavia päivityksiä. Osa komponenteista saattaa olla valmistajan tuen ulkopuolella.
- Yrityksen toiminta kasvaa ja kansainvälistyy nopeasti.
- IT-organisaatio ei pysty vastaamaan liiketoiminnan vaatimuksiin riittävän nopeasti. SaaS-mallin siirtyminen vapauttaa IT-resursseja ylläpidosta kehittävään työhön.
- Nykyinen ympäristö ei täytä liiketoiminnan jatkuvuudelle asetettuja vaatimuksia ilman merkittäviä investointeja.
- SaaS-malliin siirtymisellä saavutetaan merkittäviä kustannussäästöjä. Kustannusvertailussa on hyvä huomioida, että SaaS-ohjelmiston kuukausiveloitus useimmiten korvaa kaikki ohjelmisto- ja tietokantalisenssikustannukset sekä alustasta, ylläpidosta ja mahdollisesti laitteista aiheutuvat kustannukset. Lisäksi sisäisen työn väheneminen kannattaa huomioida kustannuksia arvioitaessa.
Monesti ajatellaan, että SaaS on synonyymi standardisovellukselle. Valmistavassa teollisuudessa on kuitenkin tärkeää saada sovitettua järjestelmät mahdollisimman tarkasti yrityksen prosesseihin. Tämä on omalta osaltaan hidastanut SaaS-malliin siirtymistä.
Roimalla on ratkaisu tähän. Toiminnanohjausjärjestelmä Roima Lean System tarjoaa molempien maailmojen, on-premises- (palvelimet omissa tiloissa) ja SaaS-mallien, parhaat puolet. Sovellus on modulaarinen sekä joustavasti parametroitavissa vastaamaan yrityksen liiketoimintatarpeita. Samalla se tarjoaa SaaS-mallin hyödyt täysimääräisenä.