ROIMA AKATEMIA
Lunasta hyödyt kokonaisvaltaisella liiketoiminnan suunnittelulla
Mitä on kokonaisvaltainen liiketoiminnan suunnittelu?
Organisaatioissa havaitaan usein, että toteumat harvoin vastaavat suunnitelmia. Lisäksi ero ennusteen ja suunnitelman välillä kasvaa mitä pidemmälle tulevaisuuteen asiaa katsotaan. Tämä voi olla merkki siitä, että yrityksellä on vaikeuksia toteuttaa liiketoimintastrategiaansa. Kokonaisvaltaisessa liiketoiminnan suunnittelussa (Integrated Business Planning, IBP) kyse on tämän eroavaisuuden pienentämisestä niin että suunnitelmat vastaavat sitä tilannetta minkä yritys kohtaa muutaman kuukauden kuluttua. IBP:n voikin kiteyttää niin, että se yhdistää tuotantoketjun yrityksen liiketoimintastrategian kanssa.


Kokonaisvaltainen liiketoiminnan suunnittelu voidaan määritellä liiketoimintavoiton ohjaamaksi operaatioiden hallinnaksi ja liiketoiminnan suunnitteluksi. IBP sisältää niin teknologiaa, sovelluksia kuin prosesseja, jotka kaikki yhdistävät koko yrityksen suunnittelutoimintoja. IBP on hyvin kokonaisvaltainen prosessi, joka kattaa kaiken markkinoinnista operatiiviseen tasoon. Lisää IBP:stä löydät webinaaristamme Integroitu liiketoiminnan suunnittelu DELMIA Quintiq ratkaisun avulla tai jatkamalla artikkelin lukemista.
Yksi kokonaisvaltaisen liiketoiminnan suunnittelun kulmakivistä on strategisten tavoitteiden vieminen ohjaamaan sekä taktista että operatiivista suunnittelua. Esimerkiksi tehtaan hienosuunnittelun päätöksiä ei voida tehdä perustuen strategisiin tavoitteisiin kuten asiakastyytyväisyyteen. Sen sijaan strategiset KPI-mittarit tulee mallintaa suunnittelutason KPI-mittareiksi, jotka ovat eroavat toisistaan eri suunnittelutasoilla. Tuotannon hienosuunnittelussa asianmukainen KPI-mittari voisi olla myöhässä olevien tilauksien määrä. Tätä aihepiiriä on avattu enemmän Roiman Webinaarissa Tuotannon hienosuunnittelu – Monimutkaisten suunnitelmien yhdistäminen strategisiin tavoitteisiin.
Kokonaisvaltaisessa liiketoiminnan suunnittelussa (IBP) on olennaista huomioida tiedon kulkeminen alhaalta ylöspäin eli kuinka suunnitelmien toteumat vaikuttavat suunnitteluun. Lopulta toteumien vaikutus voi yltää jopa strategisen suunnittelun tasolle. Tästä syystä IBP:n tapauksessa suunnittelun horisontti onkin aivan lähitulevaisuudesta (minuutit, tunnit) useita vuosia tulevaisuuteen. Lukijat, joille kysynnän ja tarjonnan suunnittelu (Sales & Operations Planning, S&OP) on tuttua, huomaavatkin että yksi isoimmista eroista S&OP sekä IBP suunnittelun välillä on, että IBP sisältää myös operatiivisen suunnittelun tason.


Kokonaisvaltaisen liiketoiminnan suunnittelun implementointi käytäntöön kaikessa hienoudessaan kuulostaa varmasti alkuunsa ylivoimaiselta tehtävältä. Onneksi matkalla kohti IBP:tä voidaan saavuttaa jo useita hyötyjä. Hyvä lähtökohta, tai jopa edellytys, IBP:n implementointiin on toimiva S&OP prosessi. Jos haluat tietää lisää tästä asiasta, katso Roiman webinaari S&OP maturiteetti perustana integroidun liiketoiminnan suunnittelulle.
Kokonaisvaltaisen liiketoiminnan suunnittelun järjestelmät
Tässä kirjoituksessa ei ole tarkoitus syventyä sen enempää IBP:n prosesseihin vaan pohdimme seuraavaksi sitä millainen on hyvä järjestelmä IBP:n vaatimuksiin. Nykypäivänä yritysten järjestelmäkenttä on helposti hyvin monimutkainen kuten alla olevasta kuvasta voi nähdä.


Siirtyminen kohti tehokasta IBP:tä todennäköisesti tarkoittaakin järjestelmien lukumäärän pienentymistä. Ihannetapauksessa koko IBP prosessi voidaan viedä läpi yhdellä alustalla, jotta ratkaisun monimutkaisuus ja kustannukset pysyvät kurissa.
Hyvän IBP järjestelmän tärkeimmät ominaisuudet ovat kuvattu alla olevassa kuvassa.


Toteumien saattaminen yhteen suunnitelmien kanssa Roiman ja DELMIA Quintiqin avulla
IBP järjestelmän tulee siis toimia hyvin erilaisilla suunnittelun tasoilla. DELMIA Quintiqin yhtenäinen suunnittelu- ja optimointi -ohjelmistoalusta on kykeneväinen kaiken tason suunnitteluun lähtien strategisesta S&OP suunnittelusta aina tehtaiden hienosuunnitteluun asti. Näillä eri suunnittelun tasoilla yrityksillä on paljon erilaisia sääntöjä ja tavoitteita, jotka pitää ottaa huomioon suunnitelmia laatiessa. Jotta varmistamme, että olemme ratkaisemassa oikeita ongelmia, DELMIA Quintiq on rakennettu hyvin helposti ja kattavasti muokattavaksi järjestelmäksi, jotta liiketoimintalogiikan mallintaminen on helppoa ilman ohjelmistokehitystä.
DELMIA Quintiqissa keskeisessä asemassa jokaisella suunnittelun tasolla ovat suunnittelun KPI-mittarit. Hyvät KPI:t ovat avain hyviin suunnitelmiin ja niiden hyvä näkyvyys ja reaaliaikaisuus tukevat suunnittelijaa tekemään parhaita mahdollisia päätöksiä. DELMIA Quintiq on myös tunnettu useita maailmanennätyksiä tehneestä optimoinnista, jonka avulla yrityksen saavat viimeisen edun tuottavuuteen.
Roima on ollut mukana rakentamassa DELMIA Quintiq ratkaisuja jo useita vuosia ja Roiman asiantuntijat ovat kehittäneet syvän ja kattavan osaamisen alustasta ja kuinka se tuottaa lisäarvoa yrityksille kaikilla suunnittelun tasoilla. Lisää aiheesta löydät webinaaristamme Integroitu liiketoiminnan suunnittelu DELMIA Quintiq ratkaisun avulla.
Parhaat suunnitelmat vaativat myös toteumia operatiivisesta toiminnasta. Paras palaute suunnitteluun saadaan tuotettua toiminnanohjausjärjestelmällä, joka on omistautunut tiettyyn osa-alueeseen. Valmistavassateollisuudessa toteumat saadaan tuotannonohjauksesta (Manufacturing Execution System, MES), sisälogistiikasta (Warehouse Management System, WMS) ja logistiikassa joko kuljetustenhallistajärjestelmästä tai logistiikan Control Towerista.