ROIMA AKATEMIA
Logistiikan mustat aukot

Olen kuullut viime aikoina monta kertaa kuvauksen, että logistiikassa on jossain kohtaa niin kutsuttu "musta aukko". Tällainen toimintaa haittaava anomalia esiintyy usein esimerkiksi tavaran lähetyksen ja sen vastaanottamisen välillä. Lähetyksen seuranta katkeaa siinä kohtaa, kun toimittaja kuittaa tilauksen toimitetuksi. Seuraavaksi tilauksesta kuullaan, kun se saapuu määränpäähänsä
B2C näyttää mallia B2B-puolelle
Tämä on meille kaikille tuttua myös B2C-kaupassa, jossa lähetysten seuranta on kylläkin kehittynyt joillain toimijoilla jopa sellaiselle tasolle, että ”mustilta aukoilta” vältytään. B2B-puolella tullaan tässäkin tapauksessa perässä. Siellä tarvittaisiin juuri parempaa varmuutta lähetysten etenemisestä ja saapumisaikataulusta.
”Mustan aukon” häivyttäminen ei ole mahdotonta. Kaikki on kiinni siitä, miten hyvin lähetystä ”statustetaan” matkan varrella. Ja tämähän riippuu täysin kuljetusketjussa mukana olevien toimijoiden aktiivisuudesta. Seuraavaksi tulee päästä kiinni tähän tietoon ja se onnistuu yksinkertaisimmillaan tiedustelemalla asiaa puhelimitse tai sähköpostilla tai käyttämällä tietyn toimijan asiakkailleen tarjoamaa portaalia. Tällainen ”manuaalinen” tietojen kerääminen on kuitenkin erittäin työlästä ja hidasta. Aika kuluu siihen, että tietoa kerätään eikä siihen, että tiedon perusteella määriteltäisiin ja tehtäisiin lopputulosta parantavia toimenpiteitä. Kokonaiskuvan saaminen on myös tällä tavalla vaikeaa.
RoimaCloud Control Tower
Edistyneempi tapa on integroitua toimijoihin joko elektronisesti tai käyttöliittymän kautta. Tällä tavalla voidaan parhaimmassa tapauksessa saada reaaliaikainen näkymä ketjusta toimittajan prosesseista kuljetuksen kautta omaan varastoon tai tuotantoon asti. Näin voidaan muun muassa taata parempi palvelutaso omille asiakkaille, suunnitella tuotantoa tarkemmin tai vaikkapa alentaa varastotasoja ja tätä kautta alentaa käyttöomaisuuden arvoa. ”Musta aukko” alkaa näin jo näyttää epätodennäköiseltä.
Toteutimme asiakkaallemme logistiikan Control Tower -ratkaisun vastaavista lähtökohdista. Heidän raaka-aineiden hankinnan henkilöstönsä aika kului ennen toimitusten tilanteen selvittämiseen ja mahdolliset poikkeamat saattoivat selvitä vasta, kun toimituksen piti jo olla tuotannossa käytettävänä. Poikkeamien tunnistamiseen ja niihin reagointiin ei vain jäänyt tarpeeksi aikaa. Koska tämä raaka-aine tuotetaan kaukomailta, kyseessä on lähinnä merirahdin seuraaminen. Tähän saimme mahdollisuuden INTTRAn kautta. INTTRA on merirahdin verkosto, jonka kautta voidaan varata laivakuljetuksia, tehdä laivausohjeita ja jossa laivayhtiöt jakavat laivojensa statustietoja. Tästä saimme hyvän kanavan hakea keskitetysti asiakkaan kaipaamat tiedot. Ennen kuin pääsimme rakentamaan datan pohjalta tarpeen mukaisia visuaalisia näkymiä, tarvitsimme myös dataa asiakkaan toiminnanohjausjärjestelmästä. Kyseessä oli siis vahvasti integraatioprojekti.
Kun tarvittavat tiedot ovat nyt integroituna ja asianmukaisin säännöin yhdisteltynä, niiden pohjalta pystyy rakentamaan visuaalisia näkymiä, joiden perusteella asiakas voi seurata reaaliaikaisesti toimitusten etenemistä ja reagoimaan tarvittaessa eteen tuleviin poikkeamiin. Energiaa ja vaivaa ei mene enää tietojen metsästämiseen ja manuaaliseen yhdistelemiseen. Tämän asiakkaan ”musta aukko” on siis merirahdin osalta häivytetty historiaan.