UUTISET

Lean Systemille Roima startti uudessa kodissa

Lean Systemin kehitystä ohjaavat jatkossakin asiakaskunnan tarpeet, lupaavat Roiman toimitusjohtaja Jukka Ropponen (vas.), Korona Investin sijoitusjohtaja Pasi Lehtinen ja Roiman Lean System -liiketoiminnasta vastaava Risto Raunio.

Lean System on ollut lokakuun alusta osa Roimaa, joka kokoaa yhteen valmistavaa teollisuutta palvelevia osaajia.

”Haemme laajempaa tarjontaa ja parempaa palvelua teollisille, valmistaville yrityksille ja teolliselle palveluliiketoiminnalle. Vastaavaa toiminnanohjauksen ja tuotannonohjauksen kokonaisuutta ei Suomessa samassa kokoluokassa ole”, Roiman toimitusjohtaja Jukka Ropponen kertoo.

Roiman asiakaskunta koostuu elintarviketeollisuudesta, kone- ja laitevalmistajista sekä konepajoista. Yrityksen palveluksessa on tällä hetkellä noin 90 työntekijää ja parhaillaan uusia työpaikkoja on auki kymmenkunta. Ropposen mukaan tavoitteena on parantaa palvelukykyä, jotta ohjelmistoihin ja konsultointiin liittyviä palveluja olisi helpompi ostaa.

”Suomessa on liikaa pieniä ohjelmistoyrityksiä, joiden voimat eivät riitä isompien yritysten palvelemiseen, kun koko yritys on kiinni yhdessä isossa projektissa. Asiakkaamme taas tarvitsevat riittävän isoa, mutta nopeaa ja ketterää yritystä”, Ropponen sanoo.

Henkilökunta ja osaaminen siirtyi mukana

Liiketoiminnan siirtyessä Tiedolta Roimalle kaikki Lean Systemin kanssa tekemissä olleet ihmiset siirtyivät mukana.

”Meidän mukanamme siirtyi konsultointiosaamisen ja asiakaspalvelun lisäksi teknologia, kehitysympäristö ja tekninen tieto”, Roiman Lean System -liiketoiminnasta vastaava Risto Raunio kertoo.

Nopeimmin uudenlaista yhteistyötä syntyy Roimaan samaan aikaan liitetyn konsulttiyhtiö Lean Forwardin kanssa. Yhtiö on ollut merkittävin Lean System -osaaja varsinaisen ohjelmistoyhtiön ulkopuolella.

”Lean Forward katsoo palvelua enemmän käyttäjäprosessien kautta, Lean System on takana oleva tekniikka. Näiden yhdistäminen on asiakkaiden kannalta enemmän: osaamisemme täydentävät toisiaan ja tuovat lisää kykyä palvella”, Raunio sanoo.

Jukka Ropponen korostaa, että Lean System on Roiman tärkein tuote. ”Lean Systemin eteen panostetaan ja tehdään töit䔂 Ropponen sanoo.

Täydellinen match

Roiman pääomistaja Korona Investin hallinnoiman Palvelurahaston sijoitusjohtaja Pasi Lehtisen mukaan Roima ja Lean System tarjoavat asiakkaille laajan palveluvalikoiman tuotannon suunnitteluun ja tehostamiseen.

”Lean System pystyy omistuksessamme kehittämään ja viemään tuotetta eteenpäin innostuneella porukalla itsenäisesti” Lehtinen sanoo.

Roiman pääomistaja Palvelurahaston sijoittajina ovat yhteiskuntavastuulliset säätiöt ja rahastot (45 %), Sitra (15%), vakuutusyhtiöt (9 %) sekä muut yksityissijoittajat. Yhteiskuntavastuullinen omistus ohjaa Koronan vastuullista toimintatapaa ja raportointia.

”Kohdeyhtiöidemme koko, kannattavuus ja henkilöstömäärä on kasvanut merkittävästi omistusaikanamme ja tavoitteenamme on vakiinnuttaa omistamiemme yritysten asema omassa segmentissään”, Lehtinen sanoo.

Järeämmät ratkaisut isommille asiakkaille

Ropposen mukaan Roiman tarjonta rakentuu ISA-95 -standardin sisällöstä: tuotanto-, ylläpito, laatu ja varastojärjestelmät. Roimalla on kokemusta niin integraatioista kuin järeistä MES-alustoistakin. Toukokuussa kokonaisuuteen liitettiin FidaWare-varastonhallintajärjestelmä, jota käytetään mm. Atrian tuotannossa.

”Roima toimi jo aiemmin MES ja sisälogistiikka-alueilla, joilla myös Lean System on toiminut. Nyky-Roimassa on enemmän osaamista myös raskaisiin ratkaisuihin”, Risto Raunio täydentää.

Ropponen korostaa, että todella ison skaalan projekteissa käytetään järeitä kaupallisia alustoja, Lean Systemiä sille sopivassa keskisuuressa yrityskoossa.

”Roima ei ole yhden ratkaisun varassa, vaan tarjoamassa on eri skaalojen tuotteita. Pystymme näin vastaamaan entistä paremmin ja entistä suuremman asiakaskunnan tarpeisiin. Olemme myös edelleen yksi Tiedon Internet of Things -liiketoiminnan kumppaneista”, Ropponen kertoo.

Risto Raunion mukaan Lean Systemin kehitystyö jatkuu ja järjestelmän kaikki osa-alueet ovat kehityksessä mukana.

”Meidän mahdollisuutemme parantaa asiakkaiden bisnestä ovat uudessa tilanteessa parantuneet. On selvä etu, että pystymme tarjoamaan laajempia järjestelmäkokonaisuuksia keskisuurelle teollisuudelle”, Raunio sanoo.

Taustalla konenäön ja tuotannonohjauksen osaamista

Roima Intelligence Inc:n taustalla on 1989 perustettu Delta-Enterprise, joka keskittyi 2000-luvulla konenäön sovelluksiin sekä tuotannonohjaukseen. Sisälogistiikka tuli mukaan toukokuussa 2015 Roiman ostettua Done Software Solutionsin.

”Lean System täytti aukkoja, joita Roiman kartassa vielä oli. Jatkossa voimme tuoda erikoisosaamista tuotannonohjauksesta ja sisälogistiikasta osaksi Lean Systemin seuraavia versioita”, Ropponen pohtii.

Roimaksi yritys muuttui joulukuussa 2014. Mistä nimi keksittiin? Jukka Ropposen mukaan kyseessä on asiakaslähtöinen lyhenne: yhteen laitettiin ROI ja MAchine.

Lue lisää