ROIMA AKATEMIA
Koneet tykkää, kun niitä käytetään!
Näin tokaisi Valtion ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantainen Kummeli-viihdeohjelmassa 90-luvulla. Ja hän oli aivan oikeassa!
Tuotannon automatisointi ja etenkin teollisuusrobottien käyttöönotto kasvaa vuosittain: Euroopassa kasvu on noin 7 – 10 %. Se on Euroopan valmistavalle teollisuudelle kilpailukyvyn tae. Maanosittain vertailtuna, Aasiassa ja Afrikassa kasvua on noin 15 % ja Amerikoissa 10+ %. Kiina pitää tilastoissa kärkipaikkaa: edelliset vuodet 50 – 100 % kasvua ja tästä eteenpäin noin 20 %:n kasvua vuosittain. Se tarkoittaa arviolta 200.000 uutta teollisuusrobottia tänä vuonna 2019!
Suomen investoinnit laahaavat muun maailman perässä. Ja jos luvuista ottaa Valmet Automotiven hankinnat pois, eivät ne ole mairittelevia. Vuonna 2017 käyttöönotettiin koko maassa arviolta 476 uutta teollisuusrobottia ja vuonna 2018 tätä vähemmän (lukujen lähteenä Suomen Robotiikkayhdistys, IFR World Robotics 2018).

Kun olemme auttaneet yrityksiä tehostamaan tuotantonsa kappaleenkäsittelyä ja hitsausta, olemme kuitenkin huomanneet, että yhä pienemmät yritykset automatisoivat tuotantoaan ja hankkivat myös teollisuusrobotteja eri tehtäviin. Uusia tai käytettyjä. Ja positiivista on myös se, että eri laitetoimittajat ovat löytäneet juuri oman osaamisalueensa. Halleissa siis näkee eri värisiä laitteita rinta rinnan painamassa duunia.
Mutta sitten asian toinen puoli: Liian monessa yrityksessä robotille ei ole töitä, vaan se seisoo pölyttymässä pultattuna lattiaan tai nostettuna varaston ylähyllylle. Syitä tälle on monia – ja väittäisin, että mukana on myös tekosyitä tai väärää priorisointia.
Lisää tietoa päivittäisjohtamiseen!
Laitekannan käyttöasteen seuranta on monen tuotannosta vastaavan mielessä. Yhä useampia kiinnostaa myös se, ajetaanko konetta optimaalisilla asetuksilla ja parametreilla. Tiedot näistä kahdesta asiasta pitää nostaa päivittäisjohtamisen otsikon alle. Se, että tänään saadaan raportti edellisen kuukauden luvuista, ei oikeasti muuta toimintaamme. Ajantasaisen tiedon monitorointi ja hyödyntäminen päivittäisjohtamisessa on tehokkaan toiminnan avainasia.
Vastauksena huutoon me Roimalla tarjoamme yhä laajemmin integroituvan Roima OEE-palvelun. Tiedonkeruu koneista ja laitteista voidaan toteuttaa eri tiedonsiirtostandardeja hyväksikäyttämällä tai langattomasti, skaalautuen tarpeen mukaan. Tiedonkeruun rinnalle voidaan tuoda tietoja muista järjestelmistä, sekä raportoida haluttuja asioita ylemmän tason järjestelmiin. Palvelun tärkein osuus on se, miten tieto jaetaan sitä tarvitseville. Näin mahdollistetaan oikeiden päätöksien tekeminen oikea-aikaisesti.
Me Roimalla haluamme, että Te teollisuuden mestarit tiedätte, miten teidän koneenne käyvät! Autamme myös löytämään valmistuksessanne paikan sille ylähyllylle nostetulle robotille… Laita viestiä tai soita, annetaan koneille töitä!