Olen Mindi Laihonen, kaksi vuotta sitten Helsinkiin muuttanut Haaga-Helian ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn opiskelija. On kulunut kolmisen kuukautta siitä, kun aloitin ensimmäisessä alani työpaikassa Roiman kesätyöntekijänä.

Hanna ja Mindi

Mindi ja henkilöstöjohtajamme Hanna työpaikkahaastattelussa

Hakiessani keväällä kesätyöpaikkaa Roimalta, siinsi mielikuvissani vielä Helsingin kesä ja haastava työpaikka sujuvien kulkuyhteyksien päässä kotoa. Yllätyksekseni hakemukseeni vastattiinkin vastakysymyksellä, haluaisinko lähteä kesäksi mukaan Roiman ja Valmet Automotiven projektiin, toimipaikkanani Uudenkaupungin autotehdas. Välimatkaa Helsingistä Uuteenkaupunkiin on noin 200 kilometriä, ja väkilukukin vielä pienempi kuin entisellä kotikaupungillani Raumalla. Tiesin kuitenkin Uudenkaupungin olevan kaunis kesäkaupunki, ja uutisista olin kuullut paljon autotehtaasta ja sitä tällä hetkellä ympäröivästä hyvästä pöhinästä. Nyt minulla olisi mahdollisuus päästä töihin Roimalle, ja vieläpä keskelle yhtä valtakunnan puhutuinta työpaikkaa. Pienen harkinnan jälkeen mielenkiinto vääjäämättä voitti ja päätin ottaa haasteen vastaan.

Muutto tapahtui pikavauhtia. Kun sain kevään lukuvuoden päätökseen Helsingissä perjantaina, aloitin työni Uudessakaupungissa heti seuraavana maanantaina. Onnekseni osin tuurin ja osin myös suulaan isäni ansiosta asunto löytyi Ukista, eikä öitä hotellissa kertynyt kahta yötä enempää.

Ammattitaito karttuu tekemällä

Mindin kuva

Mindi Laihonen

Projekti, jossa olen mukana autotehtaan IT-osastolla, liittyy Roiman Lean System -toiminnanohjausjärjestelmään ja sen käyttöönottoon. Ensimmäiset kaksi työviikkoani kuluivat perehtyessä projektin sisältöön ja Lean Systemiin, ja pääsinpä seuraamaan myös autojen valmistumista tuotantohallin puolelle. Sen jälkeen monenlaista tekemistä onkin riittänyt.

Jokapäiväisiin tehtäviini ovat kuuluneet erilaiset projektitehtävät Lean Systemiin liittyen, aina testauksesta tulevien käyttäjien kouluttamiseen ja neuvomiseen. Työtä teemme usein eri aiheiden asiantuntijoista kootuissa tiimeissä. Roiman ja Valmetin yhteisissä palavereissa seurataan yhdessä projektin etenemistä ja etsitään ratkaisuja eteen tuleviin kysymyksiin.

Aloittaessani minulla ei ollut kokemusta Lean Systemistä eikä juuri autotehtaiden toiminnastakaan, mutta kesän mittaan molemmat ovat tulleet pikkuhiljaa tutuiksi. Asiantuntija-avun antaminen Valmetin kokeneille IT-ammattilaisille on ollut haastavaa, mutta samalla se on opettanut minulle itsenäistä työskentelyä ja vastuunkantoa. Osana Roiman asiakasyrityksen projektitiimiä myös käsitykseni projektityöstä itsestään on avartunut rutkasti. Nyt kesätyöni on jo lähestymässä loppuaan ja takana on hieno kesä, jonka tulen varmasti muistamaan pitkään.