Törmäsin oheiseen mainoslauseeseen ja – vaikkakin patrioottina – on valitettavasti pakko olla eri mieltä.
Olemme toteuttaneet puolisen sataa Datalyysiä eri teollisuusyrityksille Suomessa ja muualla Euroopassa. Yhteensä on analysoitu yli 5 miljoonaa nimikettä ja niiden attribuutteja. Kouluarvosanalla (4-10) keskiarvo on 6,2. Ei siis mitenkään hyvä, juuri ja juuri välttävä. No ikävin uutinen on se, että suomalaiset yritykset jäävät selvästi jälkeen eurooppalaisista verrokeistaan.
Insinööri vs. taiteilija
Mistä tämä mahtaa johtua? Itse voisin vastata tähän, että Suomesta puuttuu järjestelmällisyys ja kurinalaisuus suunnitteluosastoilla, jotka kuitenkin pääasiassa vastaavat nimikedatan syntyvaiheista. Suomalaiset yritykset ruokkivat vielä sankarikulttuuria ja näkevät päiväunia alikersantti Rokan uroteoista. Toisaalta olen useammalta taholta kuullut, että konepajoissakin suunnittelu on taidetta, johon koskeminen on tabu. Saksalaisten insinöörien DIN-standardien lähes uskonnollinen seuraaminen on yleensä herättänyt naureskelua suomalaisten taiteilijoiden keskuudessa. Mutta kun Italiassakin, Hollannista puhumattakaan, tuotetaan keskimäärin hyvälaatuista dataa, kannattaisi täälläkin herätä.
Asia paljastuu viimeistään siinä vaiheessa, kun yritykset yhdistyvät ja dataa pitäisi alkaa migratoimaan yhteiseen muotoon – siinä on suomalainen ostaja housut kintuissa, kun paljastuu, että ostettu italialainen konepaja on hoitanut datansa huomattavasti paremmin. Pahimmassa tapauksessa integraattorin kaasukahva siirtyy väärään käteen.
Hyvä data on kasvun mahdollistaja
Mielenkiintoinen havainto Datalyysin tuloksista on myös se, että suuremmilla yrityksillä data on selkeästi parempilaatuista kuin pienemmillä yrityksillä. Tätä voisi nopeasti analysoida siten, että isommilla yrityksillä on paremmat resurssit datan hallintaan. Ehkä todellisempi analyysi on kuitenkin se, että firmat ovat kasvaneet isoiksi juuri siitä syystä, että heillä on alusta asti panostettu dataan ja prosesseihin.
Nyt kun eletään digitalisaation aikakautta ja kaikenlaista hypeä on ilmassa – VR, AR, AI, Blockchain, … niin muistetaan kuitenkin, että digitaalisessa maailmassa kaikki perustuu dataan.
-PDM Preacher