
Joulun ruokapöytä on juhlava, mutta varsin haasteellinen viineille. Alkuruokapöydässä on etikkaisia silakoita, suolaisia sillejä ja ehkä savustettua kalaa. Miedon kinkun ja kalkkunan kanssa on makeita laatikoita, rosollia ja voimakasta sinappia. Joulupöytään ei siis kannata kattaa ehkä niitä kaikkein hienostuneimpia ja kalleimpia viinejä, vaan äärimakuja kestäviä ”survival” viinejä. Ruoassa oleva happo latistaa helposti viiniin, joten hapokkaiden ruokien kumppaniksi viinissä pitää olla myös happoa, jottei se tule jyrätyksi. Makea ruoka taas saa viinin helposti maistuman happamalta ja karvaalta, joten selvitäkseen viinissä pitää olla riittävästi hedelmäisyyttä ja alkoholia. Joulupöydässä kannattaakin ehkä unohtaa klassinen suositus vaaleasta lihasta (kinkku/kalkkuna) ja kevyehköstä punaviinistä…
Pari valkoista luomukandidaattia joulupöytään:
- Spanier Gillot Riesling Kalkglimmer 2015 – 17,53€
Alko: Vivahteikas & ryhdikäs – Kuiva, erittäin hapokas, limettinen, herukkainen, viheromenainen, hennon petrolinen - Bonterra Chardonnay 2015 – 14,90€
Alko: Runsas & paahteinen – Kuiva, hapokas, omenapiirakkainen, sitruksinen, hunajameloninen, tamminen
Punaisia ehdokkaita:
- Antiche Terre Valpolicella Ripasso Biologico 2013 – 16,90€
Alko: mehevä & hilloinen – Täyteläinen, tanniininen, luumuinen, boysenmarjainen, suklainen, kevyen nahkainen - Yalumba Hand Picked Shiraz Viognier 2012 – 27,94€
Alko: vivahteikas & kehittynyt – Täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkainen, taatelinen, kirsikkainen, tamminen, vaniljainen, kevyen yrttinen, aromikas
Juustojen ja joulun jälkiruokien kanssa maistuu mainiosti esimerkiksi portviini, vaikkapa:
- Graham’s Late Bottled Vintage Port 2012 – 21,90€
Alko: Tummanpunainen, makea, tumman kirsikkainen, luumuhilloinen, hennon toffeinen, kypsän viikunainen, kevyen mausteinen, lämmin
Suklaan ystävä saattaisi päätyä johonkin seuraavista erikoisviineistä:
- Chapoutier Banyuls Rimage 2014 – 18,98€
Alko: Tummanpunainen, makea, tanniininen, kirsikkainen, mustikkahilloinen, kevyen viikunainen, maitosuklainen - Domini Veneti Recioto della Valpolicella 2014 – 22,89€
Täyteläinen, keskitanniininen, makea, tumman kirsikkainen, karpalohilloinen, kevyen mausteinen, hennon yrttinen, aromikas
How to choose wines for Christmas? It is challenging, because of the wide selection of dishes in Christmas menu. Below we have collected some suitable candidates, which can be found in Finnish liquor stores.
A couple of white wines:
- Spanier Gillot Riesling Kalkglimmer 2015 – 17,53€
Alko: Nuanced & structured – Dry, very acidic, lime notes, currant notes, green apple notes, hint of petrol - Bonterra Chardonnay 2015 – 14,90€
Alko: Generous & toasty – Dry, acidic, apple pie notes, citrus notes, honey melon notes, oak notes
Some red wines:
- Antiche Terre Valpolicella Ripasso Biologico 2013 – 16,90€
Alko: Luscious & jammy – Full-bodied, tannic, ripe plum notes, boysenberry notes, chocolaty, light leather notes, spicy - Yalumba Hand Picked Shiraz Viognier 2012 – 27,94€
Alko: Nuanced & developed – Full-bodied, tannic, blackberry notes, date notes, cherry notes, oak notes, vanilla notes, light herb notes, aromatic
Portwine goes well with cheese and desserts:
- Graham’s Late Bottled Vintage Port 2012 – 21,90€
Alko: Dark red, sweet, dark cherry notes, plum jam notes, hint of toffee, ripe fig notes, light spice notes, warm
If you love chocolate, you should try the following special wines:
- Chapoutier Banyuls Rimage 2014 – 18,98€
Alko: Dark red, sweet, tannic, cherry notes, blueberry jam notes, light fig notes, milk chocolate notes - Domini Veneti Recioto della Valpolicella 2014 – 22,89€Full-bodied, medium tannic, sweet, dark cherry notes, cranberry jam notes, light spice notes, hint of herb, aromatic