UUTISET

Espoo 5.2.2015 – Kotimaisen valmistavan teollisuuden kilpailukyky on ollut päivänpolttava puheenaihe jo useamman vuoden ajan ja sen parantamiseksi on tehty paljon töitä eri tahoilla. Osa toimista on osunut oikeaan ja osa ei. Kotimainen Roima Intelligence Inc. On ollut mukana useissa kotimaisissa valmistavan teollisuuden menestystarinoissa viime vuosilta kuten esimerkiksi Uudessakaupungissa autoja valmistavassa Valmet Automotivessa ja heidän tuotannon modernisoinnissa. Nyt Roima on ottanut jälleen uuden askeleen tällä saralla ja yhdessä uuden kumppaninsa Process Genius Oy:n kanssa tuo markkinoille täysin uudenlaisen ja modernin 3D käyttöliittymän auttamaan valmistavaa teollisuutta ohjaamaan toimintaansa välittömiin laadun ja tehokkuuden parannuksiin.

Esimerkkinäkymä Process Geniuksen ja Roiman 3D käyttöliittymästä

Esimerkkinäkymä Process Geniuksen ja Roiman 3D käyttöliittymästä

Ongelma

Vaikka paljon onkin puhuttu Suomen korkeasta palkkatasosta ja sen myötä teollisuutemme huonosta kilpailukyvystä, on palkka-asia vain yksi tekijä monien joukossa eikä suinkaan se ainoa ja ratkaiseva asia. Hyvin usein näkee edelleen ratkaisuja joissa kaikki tuotannon suunnittelu ja seuranta hoidetaan manuaalisesti taulukkolaskentaohjelman avulla, raaka-aineiden, osien ja materiaalivirtojen suunnittelu ei ole integroitu yrityksen prosesseihin jne…

Vaikka parannettavaa löytyykin paljon, niin yksi asia on noussut viimeisen vuoden aikana selvästi muiden edelle ja tätä voisi verrata vaikkapa auton ajamiseen pelkästään peräpeiliin katsomalla. Tuotantolaitokset seuraavat laatua, tuotannon tehokkuutta jne raporttien kautta ja toki sitä kautta pyrkivät kehittämään prosessejaan jatkuvasti. Mutta kun ollaan tilanteessa jossa raportteja katsotaan seuraavana päivänä tai seuraavalla viikolla on vahinko jo tapahtunut ja mahdollisesti ehtinyt kertautuakin.

Ratkaisu

Vaikka Roima Intelligence on kehittänyt erilaisia asiakaskohtaisia ratkaisuja tähän ongelmaan jo pidemmän aikaa, niin oli ilmeistä että järjestelmiä tuli yksinkertaistaa käyttäjän kannalta entisestään ja esittää toimintaa suoraan ohjaavat asiat huomattavasti visuaalisemmin.

Ratkaisua kehittämään haettiin partneriksi Suomen johtava 3D käyttöliittymien asiantuntija Process Genius Oy Joensuusta. Tuolloin vielä ratkaisujaan erityisesti myynnin ja markkinoinnin tarpeisiin toteuttanut Process Genius on Roima-yhteistyön myötä laajentanut tarjoamaansa erityisesti teollisuuden ja teollisen internetin alueelle luonnollisina kohteina joissa tarve ja teknologia kohtaavat erittäin hyvin.

Viime kesänä alkaneen yhteisen kehitystyön tuloksena yritykset ovat nyt lanseeranneet 3D käyttöliittymän joka voidaan integroida asiakkaiden olemassa olevien järjestelmien ”päälle” tai osana uutta MES tuotannonohjausjärjestelmää esim GE:n, Wonderwaren, Aprison ja Siemensin alustojen päälle. Tämän uuden käyttöliittymän etuna on välitön laadun parannus, tuotannon tehostus jne joka perustuu kahteen pääkomponenttiin:

  • Jokaisen seurattavan prosessin ja alaprosessin parametrien ja niiden rajojen määritys
  • Prosessien ja alaprosessien 3D visualisointi yhdessä selkeiden värindiktaattorien kanssa jotka ohjaavat operaattorit aina välittömiin toimenpiteisiin asioiden korjaamiseksi.

Luonnollisesti ratkaisu pitää sisällään paljon muitakin yksityiskohtia, mutta itse systeemin älykkyys on “rakennettu konepellin alle” ilman, että se vaatii suurempia käyttökoulutuksia jne. ja tuotantolattialla päästään keskittymään vain ja ainoastaan tuotantoa tehostaviin ja parantaviin asioihin. Näin tuotannonohjausjärjestelmä mahdollistaa sen, että tuotannossa keskitytään oikeisiin asioihin, oikeaan aikaan ja oikealla tavalla.

“Visuaalisuuden ja sisään rakennetun älykkyyden avulla tapahtuva tuotannon ohjaus antaa jokaiselle teollisuuslaitokselle välittömän hyödyn ja nopean takaisinmaksuajan (ROI).” Kertoo toimitusjohtaja Jukka Ropponen Roima Intelligenceltä.

Process Geniuksen toimitusjohtaja Jani Akkila on puolestaan tyytyväinen vauhdilla alkaneeseen yhteistyöhön: ”Meille kävi jo hyvin aikaisessa vaiheessa selväksi, että teollisten asiakkaittemme tarpeisiin vastataksemme tarvitsimme partnerin, joka pystyy integroimaan laitosten live datan käyttöliittymäämme. Roima on tällä alueella Suomen johtava osaaja ja siksi meidän valintamme partneriksemme. Lisäksi Roiman osuus tuotekehitystyössä tuo meille tärkeän strategisen lisäpanoksen.”

Ratkaisu on esitelty viime kuukausina jo useille johtaville teollisuuslaitoksille sekä valtiovallan tahoille.

Lisätietoja:

Roima Intelligence Inc.Roima Intelligence white small
Upseerinkatu 1
02600 Espoo

Jukka Ropponen
CEO
0400-423 910
jukka.ropponen(at)roimaint.com

Process Genius OyPG logo
Joensuu Science Park
Länsikatu 15
80110 Joensuu

Jani Akkila
CEO
0400-362 024
jani.akkila@processgenius.fi